Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter ett år i Hyltebruk återvänder prästen Gunnar Åkesson till Blekinge. Bild: Arkiv
Efter ett år i Hyltebruk återvänder prästen Gunnar Åkesson till Blekinge. Bild: Arkiv

Hyltebruks nya präst packar ränseln på nytt

Prästgärningen i Hylte tar slut redan efter ett år. Gunnar Åkesson återvänder till Blekinge där han erbjudits och tar en kyrkoherdetjänst.

Hyltebruks pastorat tvingas nu ge sig ut på en ny rekryteringsprocess för att besätta tjänsten som kyrkoherde och chef för sin verksamhet.

Gunnar Åkesson rekryterades för drygt år sedan från Nättraby-Hasslö församling i Blekinge, där han varit komminister.

Där blev kyrkoherdetjänsten nyligen oväntat ledig.

– Sen var det anställda i därnere som kontaktade mig och föreslog att jag skulle söka, berättar Gunnar Åkesson.

Vilket han gjorde. Det leder nu till att han lämnar Hyltebruk vid utgången av maj.

Av delvis naturliga skäl har Hylteborna ej i så stor utsträckning kunnat ta del av Gunnar Åkessons korta gärning som präst i pastoratet; han kom precis vid coronautbrottet vilket tvingade kyrkan till begränsningar i sin verksamhet.

På sätt och vis har det bidragit till att Åkesson nu bryter upp:

– Jag har känt mig isolerad till följd av pandemin. Kyrkligt arbete bygger ju på kontakt mellan människor och jag har inte fått träffa församlingsmedlemmarna under den här tiden. Hade det inte varit så, hade jag nog valt att stanna kvar, säger Gunnar Åkesson.

I Hyltebruks pastorat har man under pandemins senare del genomfört sina söndagsgudstjänster, med präst och musiker, fast under den egenheten att dessa inte varit öppna för allmänheten. De har istället webbsänts via Internet. I viss mån har man haft ”inofficiella” gudstjänster där max 8 besökare släppts in i kyrkorna.

– Vi har inte haft något möte i kyrkorådet ännu, sen vi fick Gunnar Åkessons uppsägning. Det finns ett förslag hur vi ska rekrytera ny kyrkoherde. Men jag vill inte säga något om detta, eftersom det kan komma andra förslag, säger Ingrid Ehde Larsson, kyrkorådets ordförande, om den uppkomna situationen.

Förra gången tog man hjälp av stiftskansliet och hade två sökande till kyrkoherdetjänsten. Siktet är ställt på att få en ny kyrkoherde på plats 1 juni.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här