Hyltebruks kyrka vandaliserad – altartavla från 1924 förstörd

Någon har vandaliserat kyrkan i Hyltebruk under helgen. Bland annat har altartavlan från 1924 välts och måste repareras.
– Det är inget vi kan laga själva, säger tillförordnade kyrkoherden Mia Schulz Wigelsbo.

ANNONS
|

Hon berättar att vandaliseringen har skett någon gång mellan lunch på fredag och klockan 12 på söndagen, då vandaliseringen upptäcktes av en kantor som skulle hämta saker. Bord hade välts, ett golvur hade mött samma öde och sand hade hamnat på hela golvet. Dessutom hade altaret fått sig en törn.

Men värst var att altartavlan från 1924 hade välts så att skåpet det står i hade gått i bitar och att en del färg från altaret skavts av.

– Jag försöker leta reda på en konservator så att vi kan laga det. Det kommer att kunna lagas men det kommer givetvis att ta lite tid. Det andra är bara att resa och städa upp, men just altartavlan får skickas iväg, säger kyrkoherden Mia Schulz Wigelsbo.

ANNONS

Vandaliseringen kommer inte att påverka kyrkans kommande aktiviteter, förutom i det avseendet att det kommer saknas en altartavla den närmsta tiden. Kyrkan hoppas också att allmänheten kan höra av sig om de tror sig ha sett eller hört något under helgen som kan hjälpa till att hitta den eller de som gjort det.

– Vem som helst som sett eller hört något som man i efterhand kanske tänker är konstigt får man hemskt gärna höra av sig, säger Schulz Wigelsbo.

Vad tänker du om att det som inträffat?

– Jättetråkigt. Vi vill kunna ha våra kyrkor öppna dagtid så att den som vill, oavsett religion, politisk åsikt eller vad som helst ska kunna gå in och sätta sig och ha en liten stund för sig själv för att den ska kunna hämta lite kraft och ta sig vidare. Om konsekvensen blir att vi behöver stänga så är det ju jättetråkigt.

LÄS MER:Prästen välsignar det nya koppartaket på kyrkan

LÄS MER:Kyrkan tar bort ”prickar” på sin mark

LÄS MER:Pastoratet räknar med miljonförlust

LÄS MER:Ny pastorsexpedition för 15 miljoner – blir klar nästa år

ANNONS