Hyltebruks enda uttagsautomat inlåst på kvällar och nätter

Var finns uttagsautomaten? Vid banken? Nej, den har flyttats till en av Hyltebruks snabbköpsbutiker. Där kommer man inte åt den sena kvällar – och inte ens bankens eget folk är nöjda.

ANNONS
|

21.00 kvällen stängs nämligen dörrarna till Ica Supermarket och efter det klockslaget går det inte längre, som tidigare, att ta ut kontanter från bankomat i Hyltes centralort.

Sen ett par veckor tillbaka gapar en plats på väggen utanför sparbankshuset vid Storgatan i Hyltebruk tomt. Den som här väntar sig att att hitta en uttagsautomat för sedlar, hänvisas av en lapp till en annan som finns ett hundratal meter bort på samma gata.

– Vi tycker själva att det här är konstigt. Det är mer logiskt att uttagsautomaten finns på bankens vägg, säger Lars-Inge Lönnergård, ordförande för Södra Hestra Sparbank, med sitt huvudkontor i Hyltebruk.

ANNONS

Förklaringen är delvis att sparbanken självt varken äger eller ansvarar för uttagsautomaterna. Det är i stället Bankomat AB, ett bolag som ägs av de större bankkoncernerna i Sverige i gemensamt.

– Vi har inget inflytande, konstaterat Lars-Inge Lönnergård.

Han uppger att den lokala sparbanken försökt påverka frågan. När man frågat Bankomat om skälen till att Ica-butiken valts före bankkontoret har man enligt Lönnergård fått svaret att Bankomat i första hand vill ha sina maskiner i miljöer där folk rör sig. Exempelvis vid köpcentrum.

I det här fallet har det inte spelat någon roll att bankkontoret i Hyltebruk och Ica-butiken ligger som nära grannar på samma gata. Och att den tidigare automaten, på väggen utanför banken, kunde användas när som helst på dygnet.

– Hyltebruk är också för litet för att ha två automater menar man.

Det har ändå funnits en möjlighet för Södra Hestra Sparbank att gå in och finansiera en bit själva, så att den egna automaten varit kvar idag.

– Det skulle ha inneburit kostnader för oss som inte står i proportion till nyttan. Vi ska också ha i minnet att kontanthanteringen hos folk har minska radikalt, säger Lönnergård.

I Torup och Unnaryd finns fortfarande fungerande uttagsautomater kvar på väggarna till de bankkontor som Södra Hestra Sparbank stängde 2019. Lars-Inge Lönnergård berättar att i dessa båda fall går den lokala banken in och ”stöttar” ekonomiskt.

ANNONS

– Där finns inga andra automater och vi vill att servicen ska finnas kvar på dessa orter, säger han.

ANNONS