Hyltebostäder satsar 10 miljoner på renovering av lägenheterna på Smedjegatan 2 i Torup.
Hyltebostäder satsar 10 miljoner på renovering av lägenheterna på Smedjegatan 2 i Torup. Bild: Lennart Hildingsson

Hyltebostäder får lägga 10 miljoner på Smedjevägen - hyrorna höjs rejält

Förra året påbörjades bytet av avloppsledningar i hyreshuset. De planerade åtgärderna räcker inte. Hyltebostäder tvingas nu investera ett fyra gånger så stort belopp.

ANNONS
|

Investeringarna Smedjevägen 2 i Torup kostnadsberäknades förra året till 2,5 miljoner kronor. Redan för fyra år sedan konstaterades att vatten- och avloppsrör i hyreshuset var av dålig kvalité. Läckor hade då skapat ett reparationsbehov.

I december förra året i samband med att de 2,5 miljonerna budgeterades berättade Hyltebostäders ordförande, Lars Sundberg (S), att sju av husets 18 lägenheter inte längre var möjliga att hyra ut på grund av deras skick.

Nu har styrelsen, på förslag att Hyltebostäders tjänstemän, beslutat att lägenheterna ska genomgå en långt större upprustning än tidigare planerats.

Kalkylen landar på egentligen på 9 miljoner kronor, cirka en halv miljon kronor per lägenhet. Men Hyltebostäders styrelse valde att vika 10 miljoner för att en bättre marginal; ett beslut som ska underställas fullmäktige då Hylte kommun är bostadsstiftelsens ägare.

ANNONS

Förutom stambyten i huskroppen byggs badrummen om och köken moderniseras.

Detta innebär också, när arbetet är klart, att hyrorna kommer att höjas. Kalkylen anger att hyresgästerna efter renoveringen får räkna med att betala runt 30 procent mer på sina hyresavier.

Lappkastet vad gäller åtgärderna och att satsa mer pengar, följer av vad som framkommit under va-reparationer som redan gjorts. I badrummen har upptäckts skyddande ytskikt saknas under de inkaklade badkaren. Det kan gå an vid vanligt badkarsbad. Men vid duschning, som blivit mer gängse med åren, har det blivit problem med fukt i badrummen. Av det skälet räcker inte heller självventilationen till; det har uppstått svartmögel i badrummen.

– Och vi har hittat fler och fler läckor. Det måste göras ett större arbete, säger Lars Sundberg.

Lägenheterna har inte genomgått någon grundligare renovering sedan huset byggdes 1963. Därför passar Hyltebostäder också på att modernisera köken, också för att va-bytet berör dessa i varierande grad. Skåp och vitvaror kommer att bytas ut.

Renoveringsarbetet ska startas snart entreprenörer är upphandlade. Hela huset behöver evakueras, till andra boenden, innan man drar igång.

ANNONS