Det räcker med en mobiltelefon, inte tvättmaskin, för att göra pengar ”rena” från bedrägerier där ägare av sparkonton luras logga in sig med bankdosa.
Det räcker med en mobiltelefon, inte tvättmaskin, för att göra pengar ”rena” från bedrägerier där ägare av sparkonton luras logga in sig med bankdosa. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hyltebor medverkade till penningtvätt med Swish i sina mobiler

Hylteborna som hjälpte till med att tömma bankkontot för en Båstadsbo, döms till böter och skadestånd.

ANNONS
|

Det två männen, födda 1973 respektive 1992, har i förhören sagt att de blev ombedda att upplåta sina bankkonton för en tredje persons räkning.

En av dem ”tänkte” att den tredje förmodligen inte ville använda sitt eget konto, eftersom det skulle påverka hans möjlighet att få socialbidrag från kommunen. Den andre har berättat att den som bad om hjälp saknade bankkonto själv, och därför behövde hjälp.

Detta hände i september 2018. Männen tog då emot 15 000 kronor, via appen Swish i mobilerna, som sedan togs ut från automat och lämnades vidare kontant.

Vad som hänt i bakgrunden var att en 87-årig Båstadsbo blivit uppringd av en bedragare. Bedragaren påstod att han ringde från banken och förmådde Båstadsbon att göra en inloggning från sin bankdosa.

ANNONS

På ett ögonblick var Båstadsbon, vilket för övrigt var ledamoten i Vetenskapsakademien Tore Scherstén, av med 283 000 kronor.

Hylteborna ingick i en kedja på inte mindre än 19 personer som en bedragare av större kaliber, verksam i Malmö, använde för att komma över pengarna och samtidigt hålla sig själv osynlig.

Åklagaren i målet mot de två Hylteborna har inte kunnat bevisa att de två männen kände till att det var ett bedrägeri som de medverkade till. Men tingsrätten dömer de två ändå skyldiga till brott: penningtvättsförseelse.

De två Hylteborna borde, menar rätten, ställt frågor om överföringarna och försäkrat sig om att de inte blev inblandade i något olagligt. De är nu dömda till böter - 4 200 respektive 11 400 kronor - , ska solidariskt betala 15 000 i skadestånd till banken och delvis stå för sina egna advokatkostnader.

ANNONS