Hyltebo får inte läsa omaskade handlingar

Hyltebon överklagade kommunens beslut att vägra honom ta del av omaskerade handlingar nedtecknade av personal på Daglig verksamhet. Nu får han avslag av Kammarrätten i Göteborg.

ANNONS
|

Mannen hade begärt att få ut dagboksanteckningarna som handlar om hans dotter, som är hans huvudman. Men Hylte kommun överlämnade dem i maskerad form.

Motiveringen var att dottern genom förordnandet om god man inte har förlorat sin rättsliga handlingsförmåga.

Förordnandet om god man ger honom därför inte rätt att utan medgivande från henne få del av de aktuella handlingarna. De efterfrågade handingarna innehåller uppgifter om hennes personliga förhållanden.

I sitt överklagande kräver mannen att få ut handlingarna i omaskerat skick. Han skriver att det finns en misstanke om att dotterns personliga assistent har utsatt henne för missförhållanden i hemmet.

För att kunna utföra sitt uppdrag som god man för dottern och verka för hennes bästa är det av största vikt att han får ta del av handlingarna i omaskerat skick för att undersöka om det finns underlag för den lex Sarah-anmälan som är gjord, anser Hyltebon.

ANNONS

I sin dom går Kammarrätten på kommunens linje. Sekretess gäller inom social-tjänsten för uppgifter om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående lider men.

”En god man har inte rätt att ta del av sekretessbelagda handlingar om sin huvudman”, heter det i domskälen. Det krävs att huvudmannen antigen själv begär ut uppgifterna eller upphäver sekretessen.

Men om huvudmannen på grund av sitt tillstånd saknar förmåga att göra det har den gode mannen enligt praxis rätt att få ta del av de uppgifter som behövs för att han eller hon ska fullgöra sitt uppdrag.

Kammarrätten anser att de uppgifter som inte lämnats ut rör vad dottern berättat om sina hemförhållanden för personal vid sin dagliga verksamhet.

Uppgifterna avser hennes personliga förhållanden och det kan inte anses stå klart att uppgifterna kan röjas utan att dottern eller en närstående till henne lider men.

Detta gäller även i förhållandet till mannen i egenskap av hennes gode man.

”Av handlingarna i målet framgår inte att hennes tillstånd är sådant att hon inte själv kan begära ut uppgifterna eller efterge den sekretess som gäller”.

ANNONS
ANNONS