Skatteverket säger nej till namnet Lucifer.
Skatteverket säger nej till namnet Lucifer. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Hyltebarn får inte heta Lucifer

Ett föräldrapar i Hylte vill att deras son ska heta Lucifer – men Skatteverket säger nej. Anledningen är att namnet kan medföra obehag för barnet.

ANNONS
LocationHylte||

En del forskare menar att barn blir vad de heter. Tankegången är att namnvalet lägger en första grund för barnets identitet eftersom omgivningen både drar slutsatser om och skapar sig förväntningar på barnet utifrån barnets namn. Det blir således en självuppfyllande profetia.

Skatteverket resonerar emellertid inte i termer av självuppfyllande profetior, men de har ändock landat i att ett barn i Hylte inte får heta Lucifer. Enligt myndigheten är namnet Lucifer starkt förknippat med djävulen. Dess negativa innebörd skulle därför kunna medföra obehag för bäraren, varför det inte anses vara ett lämpligt förnamn till ett barn.

– Det är inte särskilt vanligt, men det händer att vi måste avslå ansökningar om namn, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folkbokföringsavdelning.

ANNONS

I avslaget hänvisar Skatteverket till personnamnslagen. Enligt denna lag får som förnamn endast förvärvas ett namn som inte kan väcka anstöt, kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet eller av någon annan anledning är olämpligt som förnamn.

Vidare skriver Skatteverket att extra hänsyn ska tas till hur ett namn kan uppfattas av omgivningen under uppväxten när det gäller barn under 18 år. Enligt myndigheten riskerar ett alltför avvikande namn att leda till obehag för den som bär det, särskilt när det gäller ett barn som inte själv kan byta eller ändra sitt namn.

Trots att Skatteverket flera gånger tidigare har sagt nej till namnet Lucifer finns det ett flertal vuxna personer i Sverige som bär namnet.

– Den nya personnamnslagen från 2017 har resulterat i att vi ger avslag på en del namn som vi tidigare har släppt igenom. Lucifer är ett typiskt sådant namn där jag vet att det finns vuxna personer som har fått namnet enligt den tidigare namnlagen, säger Ingegerd Widell och fortsätter:

– Innan den nya lagen kom var det nästan fritt fram. Men i förarbetena till den nya lagen så är det tydligt att man ville strama upp tilldelningen av namn.

ANNONS
ANNONS