Sannarpsgymnasiet. Godkänt betyg i nian räcker inte alltid för gymnasieplats i Halmstad. Hylteelever slås ut i konkurrensen med elever som har sin hemvist i Halmstad.
Sannarpsgymnasiet. Godkänt betyg i nian räcker inte alltid för gymnasieplats i Halmstad. Hylteelever slås ut i konkurrensen med elever som har sin hemvist i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Hylte tvingas ordna gymnasieutbildning för 16-åringar

Uppskattningsvis runt tio stycken 16-åringar från Hylte tros inte komma in på omgivande kommuners gymnasieprogram som de söker inför hösten - trots godkända grundskolebetyg.

ANNONS
|

De erbjuds då heller ingen annan utbildning på gymnasieskolorna de söker till.

I grunden beror detta på att deras individuella betyg inte räcker och att platskapaciteten, på i huvudsak gymnasieskolorna i Halmstad, inte motsvarar söktrycket.

En omständighet är också att de avtal som finns mellan Hylte och Halmstad inte omfattar elever som ej "kommer in", men som ändå har den lagstadgade rätten att få studera på gymnasial nivå och har klarat betygen i 9:an.

– Varje kommun är skyldiga att ordna utbildning för dem, säger Christer Grähs, chef för Hylte kommuns kultur- och folkhälsoförvaltning, vilken numer ansvarar för gymnasie- och komvuxverksamheten.

ANNONS

För några år sedan fanns en väl tilltagen kapacitet på Halmstads gymnasieskolor som gjorde att dessa elever fick plats, trots låga betyg. Nu då platserna är begränsade har Halmstad möjligheten att prioritera sina "egna" elever på de gymnasieplatser som råkar finnas kvar efter den ordinarie antagningsprocessen.

Christer Grähs berättar att Hylte under innevarande läsår på Kunskapscentrum i Hyltebruk har ordnat utbildning för de åtta elever som råkade ut för detta vid intagningen förra hösten.

För en tid sedan berättade HP om planerna att göra denna utbildning till ett bestående samhällsvetenskapligt program, samordnat med vuxenutbildningarna. De åtta nuvarande eleverna är grund för förmodandet hur många platser man ska bereda för nästa läsår.

– Det är en grov skattning. Det kan bli noll eller tjugo. Allt beror på vilka utbildningar våra ungdomar söker och vilka betyg de kommer att ha. Vi startar utbildningen för att han den i beredskap, oavsett.

Kommunstyrelsens arbetsutskott sa i förra veckan ja till utbildningen.

– Vi har provat det under ett år. Nu formalisera vi det, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Kostnaden beräknas bli något lägre jämfört med de köpta gymnasieutbildningarna. Därför påverkas inte kommunens budget eller krävs extra anslag. Ärendet ska ändå tas upp och slutligt klubbas av kommunfullmäktige i juni.

ANNONS
ANNONS