Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hylte kommunhus.

Hylte stänger flera verksamheter – men ännu inget coronafall i kommunen

Med anledning av coronavirusets spridning har Hylte kommun beslutat att tillfälligt stänga daglig verksamhet, dagcentraler och liknande verksamheter som involverar många människor. Dessutom införs nya restriktioner för äldreboenden och tre kommande evenemang ställs in.

Sent på fredagseftermiddagen fanns ännu inga kända coronafall i Hylte kommun.

Vid 17-tiden på torsdagen gick Region Halland ut med att Hylte är den enda halländska kommun som inte har några bekräftade fall av covid-19.

På fredagen vid 16.30 kom en ny lägesrapport: antalet bekräftade fall i hela Halland hade ökat till 40 jämfört med 31 på torsdagen. Då gavs inga uppgifter om vilken kommun de smittade kommer ifrån.

LÄS MER: Nio nya coronafall i Halland

– Ska jag vara ärlig så väntar vi bara på att Hylte ska få sitt första fall, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Torsdagskvällens fullmäktigemöte på Forum i Hyltebruk inleddes med att Löfquist presenterade de nya beslut som kommunens krisledningsgrupp har fattat med anledning av coronaviruset. Syftet är att skydda utsatta grupper och minimera smittspridning.

– Vi har nu gått upp i stabsläge och stänger tillfälligt dagcentraler, daglig verksamhet, dagverksamhet på äldreboenden och dagverksamhet för människor med psykisk ohälsa. Vi stänger även fyra mötesplatser inom frivilligverksamheten, säger Ronny Löfquist.

Hylte kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och enligt Löfquist kommer man inte att fatta några egna beslut om att stänga exempelvis skolor.

– Det vi är mest oroliga för är bemanningen, att våra anställda ska bli sjuka.

Eftersom få personer kan behöva jobba mer om många är sjuka samtidigt har Hylte kommun hävt övertidsstoppet.

För att skydda känsliga grupper som äldre och multisjuka har Hylte, i likhet med övriga halländska kommuner, i samverkan med Region Halland beslutat att införa nya rutiner för besökare till äldreboenden och gruppbostäder. Dessa innebär bland annat att invånare ska undvika fysiska besök på äldreboenden och hellre hålla kontakten via telefon och mejl. Om det inte går att undvika besök ska man vara fullt frisk.

Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte, vid torsdagens fullmäktigemöte. Bild: Isabel Bark

För att skydda Hylteborna mot coronaviruset har kommunen även beslutat att skjuta upp tre kommande evenemang: öppet hus hos räddningstjänsten den 24 mars, en workshop om tillväxt- och utvecklingsstrategin den 25 mars och seniormässan den 17 april.

– Hos räddningstjänsten vill vi inte ha in smitta, eftersom den är en samhällsviktig verksamhet, menar Löfquist.

Under fredag förmiddag samlas alla kommunens chefer för att samverka kring det fortsatta arbetet.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här