Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politikerna i Hylte vill inte dra ned på busstrafiken på de linjer som finns idag. Men Ronny Löfquist kan tänka sig att lägga över turerna på tåg, om rälsbussarna bara kör upp till Hyltebruk och möter pendelresenärerna till Halmstad där.  Bild: Isabel Bark/Lennart Hildingsson, arkiv
Politikerna i Hylte vill inte dra ned på busstrafiken på de linjer som finns idag. Men Ronny Löfquist kan tänka sig att lägga över turerna på tåg, om rälsbussarna bara kör upp till Hyltebruk och möter pendelresenärerna till Halmstad där. Bild: Isabel Bark/Lennart Hildingsson, arkiv

Hylte ställer inte upp på nästa års tåg- och bussplanering

Hyltepolitikerna dissar helt och hållet förslaget till kollektivtrafikplan i Halland för 2022.

– Man skriver att man ska anpassa trafiken efter ett nuläge. Men det nuläget vet vi inget om, säger kommunstyrelsens ordförande i Hylte, Ronny Löfquist (S).

Hallandstrafiken vill dra ned på busslinjer över hela Halland, också i Hylte. Man räknar med att spara in tio miljoner kronor den vägen. Bakgrunden är det minskade resande, med vidhängande tapp på biljettintäkter, som coronapandemin fört med sig.

Vidare lägger man ned försöket med utökad trafik på HNJ-banan som pågått i mer än tre års tid.

– Det kan vara rimligt. Det fanns turer i försöket som inte hade något värde för resandet i Hylte. Jag ser mer fram mot den stråkutredning som ska presenteras i sommar. Vi är med i utredningen och jobbar för Hyltebruk också ska in i systemet för tågtrafiken, på så sätt att tågen kör upp till Hyltebruk.

Under tisdagen behandlade kommunstyrelsens arbetsutskott förslaget till nästa års tåg- och busstrafik, och synpunkterna ska också behandlas av kommunstyrelsen i sin helhet om ett par veckor.

Hylte är en av de första kommunerna i länet som börjat behandla förslaget. Både majoritet och opposition i ks-au i Hylte var under tisdagen ense om att förslaget till neddragningar inte är bra.

Detta innehåller bland annat färre bussturer mellan Hyltebruk och Halmstad, och Hyltebruk och Unnaryd.

I förslaget till yttrande från Hyltepolitikerna går man inte in och petar i de enskilda förslagen. Man skriver sammanfattningsvis att man från kommunens sida ”inte kan ställa sig bakom” kollektivtrafikplanens som tagits fram.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här