Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rösträkning i vallokal i Hylte vid allmänna valet i september 2018. Hylteröster till regionvalet riskerar att väga lätt när platserna runt det beslutande bordet ska besättas hösten 2022, menar Hyltepolitikerna.
Rösträkning i vallokal i Hylte vid allmänna valet i september 2018. Hylteröster till regionvalet riskerar att väga lätt när platserna runt det beslutande bordet ska besättas hösten 2022, menar Hyltepolitikerna.

Hylte riskerar mista regional representation

Halland är på väg att bli en enda stor valkrets i de allmänna valen till regionpolitiken. I Hylte ställer man dock sig som motståndare till förändringen.

I Hylte befarar lokalpolitikern att den lilla kommunen, som man är, blir orepresenterad i viktiga sammanhang där beslut fattas.

– Hyltes politiker riskerar att hamna långt ned på de olika partiernas listor i valen. Det är ena effekten. Den andra är att en tyngd för vissa partier eller vissa frågor, vilka kan uppträda lokalt eller i vissa kommuner, tunnas ut när det ska smetas ut på hela länet, säger Ronny Löfquist (S), kommunråd i Hylte.

Sedan en längre tid tillbaka har Halland i landstingsval, och regionval som det varit senare, varit indelad i fyra valdistrikt. Hylte och Falkenberg har då, exempelvis, utgjort ett gemensamt. Det har inneburit att valresultat inom valkretsen fördelat politiker från denna till en viss mängd av stolarna i regionfullmäktige.

Genom åren har bland de största partierna i länet Moderaterna och Socialdemokraterna stött den ordningen. Nu, inför ett beslut om nästa års val, har Moderaterna vikit av och skapat en majoritet för att Halland ska samlas i en enda valkrets.

– Jag förordar att vi fortsätter med fyra valkretsar, säger Ronny Löfquist, som också är ordförande för S-distriktet i Halland.

I kommunstyrelsen tidigare i veckan hade Hyltepolitikerna uppe frågan, för att lämna ett yttrande till region Halland. I det säger man enigt att ”det finns en risk att förutsättningarna för kommunens invånare inte bevakas eller missas i regionala frågor om valkretsindelningen ändras”.

Om Halland görs till en valkrets, finns det ändå en möjlighet för partierna att ”fortsätta” dela Halland på fyra. Helt enkelt genom att upprätta fyra valsedlar med varierat utseende, vilka distribueras olika i kommunerna. Ronny Löfquist utesluter inte detta för sitt eget partis del:

– Det kan bli flera listor från vår sida, säger han.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här