Röstmottagare i aktion i Kinnared på kvällen 9 september 2018, efter att de sista rösterna lagts i valet till kommun, landsting och riksdag.
Röstmottagare i aktion i Kinnared på kvällen 9 september 2018, efter att de sista rösterna lagts i valet till kommun, landsting och riksdag.

Hylte letar efter röstmottagare

Hylte kommun saknar funktionärer till EU-valet 26 maj.

ANNONS
|

– Vi behöver rekrytera omkring 20 nya röstmottagare, säger Yelis Belim som är valsamordnare i Hylte kommun.

I början av året gick hon ut med en förfrågan till de runt 60 som sist, vid de allmänna valen i september förra året, arbetade i de åtta vallokalerna runt om kommunen. När svarsdatum gick ut var det bara hälften av dessa som hört av sig och ville vara med även den söndag i maj då EU-valet hålls.

Yelis Belim säger att EU-valet inte kräver riktigt lika många funktionärer som vid ett nationellt val, men att det trots allt behövs ytterligare röstmottagare.

Kommunen gick under tisdagen ut med en efterlysning på sin hemsida på Internet, och fick under de inledande timmarna in inte mindre än sex anmälningarna. Enligt Yelis Belim ser det därför lovande ut.

ANNONS

Det grundläggande kravet för att vara röstmottagare, och hjälpa till med sysslorna i någon av vallokalerna, är att man fyllt 18 och är svensk medborgare. Man behöver inte vara engagerad i något politiskt part eller ha något speciellt yrke. Däremot anges att man bland annat ska vara "stresstålig" och "noggrann". Den som rekryteras får också en utbildningsdag inför uppdraget.

Arvodet för en röstmottagare under EU-valdagen, då man kan få räkna med att jobba upp till 14 timmar, är 3 200 kronor.

ANNONS