Hylte långsamma med Brottsofferjouren

Personer som utsatts för brott kan behöva hjälp med att bearbeta det som har hänt. Hyltepolisen tar god tid på sig när det gäller att förmedla brottsoffrens kontaktuppgifter till Brottsofferjouren. Det dröjer lite väl länge, enligt jourens avdelning i södra Halland.

ANNONS
|

– Hylte är lite sega. Det kan ha med deras organisation att göra, jag vet inte varför. Det kan ju vara hur man prioriterar det, men det måste inte vara så, säger Gun Yström, ordförande för Brottsofferjouren (BOJ) i södra Halland.

Hon påpekar samtidigt att jouren är beroende av ett gott samarbete med polisen.

– Vi vill inte hänga ut någon men Halmstad är snabbare och därefter kommer Laholm. Hylte är lite senare i sin rapportering. Det är viktigt att vi kommer i kontakt med målsäganden så snabbt som möjligt för det är då de behöver vår hjälp. Det går inte att komma några veckor efter brottet har hänt.

ANNONS

Den som utsatts för ett brott, som exempelvis rån, misshandel, våldtäkt eller hot om våld behöver hjälp och tid att bearbeta vad som hänt. Stödpersonerna på Brottsofferjouren finns till för att hjälpa brottsoffren och fungerar som samtalspartners. Vid Hyltepolisen är det kriminalkommissarie Magnus Gedda som bär ansvar för att förmedla de brottsutsattas kontaktuppgifter till Brottsofferjouren.

– Det har blivit en miss i hanteringen, jag hade inte klart för mig att det uppdraget låg på mig. Så jag har gjort en egen version.

Han har nämligen själv tillfrågat brottsoffren i Hylte om de vill ha kontakt med jouren.

– Har de inte velat det så har jag inte skickat det vidare.

Hädanefter kommer han dock att göra som de andra polisstationerna och skicka kontaktuppgifter till BOJ.

– Det ska ju ske så snabbt det går. Brottsofferjouren är viktig. Många människor har ett behov att prata och lätta på trycket när man har varit utsatt för brott och känna att någon bryr sig, säger Magnus Gedda.

I Hylte finns relativt många brottsoffer. Under 2010 hade 64 personer kontakt med jouren, varav de flesta är från Hyltebruk. Det kan jämföras med Laholms kommun som har mer än dubbelt så många invånare. Där hade 45 personer kontakt med BOJ under 2010. Hittills i år har 17 Hyltebor varit i kontakt med jouren.

ANNONS

Magnus Gedda har pratat med många brottsoffer under sina 43 år som polis och reaktionerna är väldigt olika.

– Något som folk upplever som oerhört kränkande är grova stölder som väskryckningar eller där man ger sig in i folks bostäder. Jag har träffat folk som har haft inbrott och någon har rotat i deras garderob, då kan de må så dåligt att de slänger allt de har i garderoben.

ANNONS