Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tvätten i Torup är en arbetsplats som sysselsätter många kvinnor. Det är ett argument för att försöka få den som leverantör till kommunen, anser omsorgsnämndens ordförande Gunnel Johansson (S).

Hylte kommun vill börja tvätta i Torup

Kommunen ska nu låta en extern entreprenör sköta hanteringen av arbetskläder inom äldreomsorgen, i stället för att själv hålla förråd och tvätta på boendena.

Nyordningen måste upphandlas i konkurrens enligt konstens alla regler. Men politikerna vill helst att Berendsens tvätteri i Torup får uppdraget.

– Eftersom det är en viktig arbetsplats där också många kvinnor jobbar är det klart att vi vill ha det där. Men det får man inte säga, eller i varje fall inte styra så att det blir så, säger Gunnel Johansson (S), ordförande för omsorgsnämnden i Hylte.

Hylte har tills nu självt köpt in, tvättat och skött de arbetskläder som används av personal inom omsorgsverksamheten. Varje arbetsplats har skött sina och det uppges att omsorgstagare också har varit involverade, som en terapi eller sysselsättning.

Ett behov av förnyelse av plagg ligger bakom att man utrett om man ska göra på annat sätt. Att hålla på som idag har beräknats kosta minst 1,6 miljoner kronor om året.

Ett kostnadsförslag från Berendsens Textilservice har landat på 1,3 miljoner kronor per år, för att tillhandahålla plagg som omsorgen behöver och som tvättföretaget köper in, äger, tvättar, lagar och dessutom förnyar genom ett slags leasingförhållande.

Detta har nu fått politikerna i en enig omsorgsnämnd att välja leasingalternativet.

Uppdraget till kommunen inköpare innehåller dock inga styrmedel mot tvätteriet i Torup. Detta trots att Berendsen nyligen, i fråga om Region Hallands motsvarande upphandling, påtalat att tvättkunderna kan ställa miljökrav på transporterna som leder till att lokala och näraliggande tvätterier gynnas.

– Vi diskuterade detta inför beslutet och jag fick beskedet att vi inte får lov att skriva in något sådant i upphandlingsföreskrifterna. Jag tycker det är synd, säger Gunnel Johansson.

Uppdraget att utlysa textil- och tvättjänster åt Hylte går nu till kommunens upphandlingsavdelning, fristående från omsorgsförvaltningen.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område