Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sannarpsgymnasiet i Halmstad. För Hylte blir det för dyrt, anser man, att låta en tonåring exempelvis gå om sista året på ett program om man inte klarat betygen på tre år. Bild: Jari Välitalo
Sannarpsgymnasiet i Halmstad. För Hylte blir det för dyrt, anser man, att låta en tonåring exempelvis gå om sista året på ett program om man inte klarat betygen på tre år. Bild: Jari Välitalo

Hylte kallar hem eleverna efter tre år

Klarar du inte att ta slutbetyg på din utbildning efter tre år, slutar Hylte att betala för dina gymnasiestudier i Halmstad, Gislaved eller andra orter utanför kommunen.

Steget tas för att hejda de ökade kostnaderna för hylteungdomars studier på annan ort.

Under 2020 kostade gymnasieersättningarna till andra kommuner 44,8 miljoner kronor. Det var 7,5 miljoner över budgeterat och kostnaderna har ökat också under en rad tidigare år.

För varje 16-åring som påbörjat en utbildning på annan kommuns gymnasieskola, betalar Hylte hädanefter därför bara för tre år. Undantag görs för den som byter program under första eller andra gymnasieåret, samt för de utbildningar/gymnasieskolor som erbjuder ett fjärde tilläggsår. Det senare erbjuder exempelvis Kattegattgymnasiet i Halmstad de som läser teknikprogrammet.

Taket på max tre år ger en ekonomisk besparing för Hylte, eftersom ungefär 40 procent av kommunens gymnasieungdomar inte klarar examen efter tre studieår. Dessa går extra för att få betyg i alla ämnen eller klara behörighet för högre studier.

Den möjligheten bli från och med nu begränsad till hemmaplan, vid Kompetenscentrum i Hyltebruk eller undervisning som eventuellt upphandlas av Hylte kommun. Detta till en kostnad som för kommunens vidkommande beräknas bli lägre.

– Genom att vi arrangerar de kurser som de har kvar, slipper de kanske gå om ett helt år och bli klara snabbare. Att göra det här hemma leder också till att de kan slippa resekostnaderna till exempelvis Halmstad, säger Birgitta Årzén (S), ordförande i kultur- och folkhälsonämnden.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här