Hylte: ”Kön till förskolan klarar garantitiden”

Hylte kommun har under våren 2016 jobbat igenom kösituationen till förskolan och kan konstatera att man klarar garanti­tiden på fyra månader.

ANNONS
|

Det framgår av Hylte kommuns svar till Skolinspektionen som efter en tillsyn kommit med tolv förelägganden om åtgärder för att avhjälpa påtalade brister till sista april.

I svaret, sammanställt av barn- och ungdomschef Stigert Pettersson och utredaren Gunilla Abrahamsson, framhålls att utökningen av lokaler för förskolan ska ge goda förutsättningar att korta köerna och minska barngrupperna.

Ett annat krav på åtgärder gäller mindre barngrupper.

”Hylte kommun har sett över antalet barn i sina barngrupper och har genom förändrade arbetssätt och översyn av vistelsetiden minskat och gjort nya grupper”, heter det i svaret. Genom statsbidrag kan man finansiera mindre barngrupper och anställa ytterligare personal.

ANNONS

Dessutom har integrationsvärdar anställts till förskolan för att lättare kunna tillmötesgå de nyanlända barnens behov.

I ett föreläggande kräver Skolinspektionen att kommunen ska se till att samtliga rektorer i Hylte kommun har pedagogisk insikt förvärvad genom såväl utbildning som erfarenhet.

I svaret heter det att kommunen har för avsikt att i framtiden enbart anställa rektorer som uppfyller detta krav. För de rektorer och förskolechefer som i dagsläget behöver fortbildning och utbildning för att uppfylla skollagens krav kommer kommunen att initiera detta med start under 2016.

När det gäller den bristande tillgången på elevhälsa lovar kommunen att anställa tre värdegrundpedagoger under våren 2016.

Ett föreläggande gäller att säkerställa utbildning i svenska för invandrare. Här blir svaret att en arbetsgrupp är tillsatt för att se över situationen kring sfi-undervisningen.

En utökning av lokaler ska vara klar inför starten av nästa läsår. Hylte kommun har upphandlar sfi externt för att kunna hantera den långa kön.

ANNONS