Hylte kommun har fått sitt första bekräftade coronafall. Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, Hylte och Emma Gröndahl, informationschef, kommenterar detta.
Hylte kommun har fått sitt första bekräftade coronafall. Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, Hylte och Emma Gröndahl, informationschef, kommenterar detta. Bild: ADAM IHSE / TT

Hylte har fått sitt första coronafall

Hylte kommun har nu fått sitt första bekräftade coronafall.
– Kopplat till patientsekretessen kan vi inte säga något om den smittade personen, säger Emma Gröndahl, informationschef på Hylte kommun.

ANNONS
|

Hylte kommun har under måndagen gått ut på sin hemsida och Facebooksida och berättat att Hylte har fått sitt första bekräftade fall av coronasmittan. Det är en person som är hemmahörande i Hylte kommun som testat positivt för covid-19.

– Det var väntat såklart. Utöver detta bekräftade fall finns säkert ett mörkertal. När det gäller smittspridningen ligger Halland steget efter Stockholm och Hylte ligger steget efter övriga Halland. Vi förbereder nu vår krishantering för att läget kan bli värre, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

På vilket sätt förbereder ni krishanteringen?

– Vi som ingår i staben tittar på vilka verksamheter som är samhällsviktiga, till exempel Berendsens tvätteri som tvättar åt sjukhuset, banksystemet och kommunens äldreomsorg. Om regeringen beslutar att stänga skolor kan det bli aktuellt att erbjuda barnomsorg på tre ställen i kommunen, för de barn med föräldrar inom samhällsviktiga verksamheter, säger Löfquist.

ANNONS

Enligt Region Hallands smittskyddsenhet ska det inte finnas några tecken på allmän smittspridning i Hylte kommun, till skillnad från övriga länet. Risken för samhällssmitta är dock fortsatt hög och kommunen uppmanar invånarna att följa myndigheternas råd och riktlinjer.

Hylte kommun har, i likhet med många andra kommuner, nu börjat annonsera att man söker extraresurser inom omsorgen. Arbetslösa, nyblivna pensionärer och varslade personer kan behövas.

– Det är i omsorgen det riskerar att bli kritiskt och den verksamheten måste rulla, förklarar Ronny Löfquist.

Från och med onsdagen den 1 april råder besöksförbud på landets alla äldreboenden. Det meddelade vice statsminister Isabella Lövin på en presskonferens under tisdagen.

Beslutet är generellt och gäller även Hylte kommuns äldreboenden.

LÄS ÄVEN:

ANNONS