Hylte bjuder på ett pärlband av smultronställen

Hylte kryllar av små pärlor och smultronställen, allt från fina bad till mysiga picknickplatser. – Här finns hur mycket som helst att göra, säger Anna Ström och Linnéa Petersson som driver Butik Paletti mitt i lilla Unnaryd.

ANNONS
|

Jämfört med Hallands övriga kommuner sticker Hylte ut på flera sätt. Det är länets minsta sett till befolkningen, det finns ingen ort som är stor nog att betecknas som stad och det är den enda som inte gränsar till havet.

Trots det finns det en massa kul att uppleva och göra i Hylte. Bara man vet var man ska leta.

Sommarhalland tog hjälp av två riktiga lokalpatrioter, Anna Ström och Linnéa Petersson, som både bor och verkar i kommunen. Tillsammans har de fått välja ut tio av sina guldkorn.

Inget tufft jobb alls, tyckte tjejerna.

– Bara tio pärlor? Det blir svårt, för det finns så mycket att välja bland. Det händer massor här och jag tror att sammanhållningen och att alla känner alla bidrar till det, säger Linnéa.

ANNONS

Med mycket skog, landsbygd och fina badsjöar är det bara fantasin som sätter gränser för utflyktsidéerna. Men kommunen bjuder inte bara på fina naturupplevelser. Här finns mysiga matställen, boende och shopping också, säger Anna och Linnéa.

– Vi är många som värnar om det lokala och att vi ska ha en hållbar landsbygdsutveckling, säger Linnéa och får medhåll från Anna:

– Letar man så hittar man faktiskt mycket utbud, både service och tjänster även hos oss på landsbygden, säger hon.

Duon har själv bidragit till att öka servicen genom att för sex år sedan starta Butik Paletti i Unnaryd – en liten pärla i sig.

Från början var tanken att lokalen i Röda längan skulle fungera som lager och att butiken enbart skulle vara webbaserad. Men Anna och Linneá tänkte snabbt om och bestämde sig för att ställa i ordning utrymmet och har i dag öppet måndag till lördag under sommaren och torsdag till söndag övriga delen av året.

– Det är hur mycket människor som helst som rör sig här på sommaren. Tyskar, danskar, holländare men även svenskar. Vi ligger ju nära Bolmen som är en stor sjö med mycket båtmänniskor och så har vi många sommarstugor här omkring, berättar Anna.

ANNONS

Tjejerna tycker också att Unnaryd har ett bra företagsklimat och att många värnar om att handla lokalt, vilket också bidrog till att de vågade satsa.

Varorna i butiken – allt från kläder och skor till hudvård och livsmedel – har den röda tråden att de alla är ekologiska, rättvist producerade och/eller närproducerade och miljövänliga.

– Vi vill främja hållbar konsumtion och sälja med hjärtat, säger Linnéa.

Kunderna har hela tiden blivit fler och för fyra år sen utökade tjejerna dessutom med en filial i Eksjö – och för två år sen öppnade de en butik på Fredsgatan i Halmstad.

Vad tycker ni är det bästa med Hylte?

Det bästa med Hylte och Unnaryd är just ”litenheten”. Det är enkelt att skapa nätverk och kontakter och det är korta beslutsvägar. Det skapar trygghet att många känner varandra, säger Linnéa.

– Sen är Unnaryd en levande landsbygd där samarbete, gemenskap och framtidstro gör oss starka tillsammans, säger Anna.

Just litenheten, leder den ibland till att folk i panik ringer hem till er för att de till exempel saknar en klänning eller något finplagg till festen?

Ja, det händer lite då och då. Och det är också många som har varit inne och provat eller sett något och ringer och undrar om vi kan komma förbi med en kasse. Jag tycker att man ständigt har kassar i bilen som man kör runt med, säger Anna och skrattar.

ANNONS

Lite om: Linnéa & Anna

Ålder: Linnéa är 44 år och Anna 38.

Bor: Linnéa bor på en gård i Norra Saraböke men är uppvuxen i Skeppshult. Anna bor i villa i Unnaryd men är uppvuxen utanför Femsjö.

Familj: Linnéa är sambo med Anders som hon har elvaåriga Clara och sjuåriga Judith ihop med. I familjen finns även höns, får och en katt. Anna är gift med Donald och de har sönerna Oliver, sju år och Marius, fem år.

Gör: Delägare i Paletti. Linnéa är även ordförande i Företagarna Hylte.

Intressen: Linnea gillar golf och resor, och Anna träning, matlagning och resor.

PALETTIS TIO PÄRLOR

Picknickställe: Brunnsbacka sågkvarn, Unnaryd

”Vackert och rogivande med grillplats och stor plats för lek. Det finns också badstrand och ett fint promenadstråk utmed Kroksjön som bland annat leder fram till en häftig hängbro.”

Romantisk middag: Charlottenlund i Långaryd

”Här finns tid för tu man hand. Ägarna Roger och Janet tar hand om er på bästa sätt för en romantisk middag i mysig miljö med kossor utanför fönstret och vita dukar med kandelabrar.”

Genuint hantverk: Ulla på Dammshult

”Här finns tvålar, honung, luffarslöjd och glashantverk i en charmig blandning mitt ute i skogen.”

Cykeltur: Slätteryd

”Från Unnaryd tar man sig på slingriga grusvägar ut i skogen mot Slätteryd/Urshult. Paus kan lämpligen tas på Slätteryds gamla byskola, ett skolmuseum. Utmed fårhagar och ängar tar man sig vidare genom Grysshult och sedan tillbaka till Unnaryd. Om benen är pigga kan man också ta en sväng runt Sävsås och beskåda konst hos Ateljé Evilojnen och strax före Unnard stanna till vid den gamla vägvisaren Ostastenen.”

Bad: Lilla Frillen, Frillhult/Femsjö

”En liten, gömd pärla med fin långgrund sandbotten. Gräsvallen är som gjord för en picknick utan sand i.”

Promenad/löptur: Femsjö

”Bra plats för mysiga promenader med barnen eller en löptur på 1, 2 eller 4,4 kilometer. Här finns även grillplats och möjlighet att lära sig med om svamparnas namngivare Elias Fries.”

Lekplats: Unnaryds naturlekplats

”Vackert belägen nära sjön Unnen med en kul blandning av naturligt skapade leksaker, redskap och roliga saker av återbruk.”

Mat: Tiraholms fisk

”God fisk till buffén köper man på Tiraholms fisk. Limemarinerad lax är en personlig favorit.”

Dagsutflykt: Ibro, Saraböke/ Hyltebruk

”Här kan man med fördel hänga en hel dag. Badplatsen har en stor brygga samt stor gräsplätt för fotbollsspel och dylikt och här finns dessutom en grillplats. En liten bit bort finner man dessutom långgrunda Röda sand badstrand för alla som gillar sand mellan tårna.”

Arrangemang: Tågdagarna i Landeryd

”Att åka ånglok hör ju inte till vardagen så detta är ett spännande tillfälle att få göra det. Och kanske träffar man en och annan 'Långarydssläkting' också. I år är det 2-3 september.”

ANNONS