Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Hylte bör gå med i VA-samarbete"

Hylte kommun bör gå med i ett samarbete med Halmstad och Laholm, kring vatten och avlopp.

Det rådet får politikerna av den konsult som man på egen hand anlitat, samtidigt som man fått erbjudandet att ingå i Laholmsbuktens VA vilket drivs av grannkommunerna i södra Halland - kring i första hand gemensam vattenförsörjning och drift av avloppsverk.

Hylte kommun är "på sikt för liten för att även fortsättningsvis bedriva VA i egen regi", slår konsulten, Anna Thomasson fast i sina rekommendationer i utredningen.

Hon framhåller att en större organisation med dess samlade större resurser, att ingå i en sådan med angränsande kommuner, gör att Hylte blir mindre sårbar i olika lägen.

Utredaren, Anna Thomasson, är företagsekonom vid Lunds universitet och forskar om styrning och drift av kommunala bolag. Hon har noterat att det finns en skepsis bland politikerna i Hylte om den inbjudan man fått från Halmstad och Laholm och kommenterar detta:

Hon skriver därför att det "är viktigt att det tydligt framgår vad Hylte kommer att få för fördelar av att samverka. Om Halmstad och Laholm får tillgång till Hyltes vattentäkter, vad får Hylte i gengäld?"