Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hundra kvinnor ska få hjälp att börja träna genom nytt projekt

Denna vecka lanseras ett crowdfundingprojekt i Hylte som ska peppa kvinnor, både nyanlända och svenskfödda, att röra på sig oftare. Hundra kvinnor utgör en pilotgrupp som ska träna tre gånger i veckan med 30 minuter vid varje tillfälle.

Den ideella föreningen Hylte sport och event har, genom sitt projekt Team we dream, jobbat i flera år med träning för nyanlända och svenskfödda Hyltebor.

– Vi såg att vi behövde jobba i ett bredare perspektiv med folkhälsan. Vad kan det bero på att man inte tränar? Vi vill inte att kläderna ska vara ett hinder till exempel, berättar Anna Larsson, som leder Team we dream.

Via Lokalt ledd utveckling Halland hoppas de nu att företag, banker och även privatpersoner vill stötta projektet. Metoden kallas crowdfunding och används för att samla in pengar från en stor grupp individer med små summor från alla som tror på idén.

– Vi har jobbat med det här hela sommaren och har satt ett mål med en summa. Genom crowdfundingen ser vi om andra tror på vår idé. Tanken var att göra en egen träningskollektion, men vi fick stilla oss lite, säger Anna Larsson.

Hundra kvinnor ingår i pilotgruppen

När en pilotgrupp med hundra kvinnor är utsedd kommer i stället färdiga träningskläder med Team we dreams logga att beställas. Fokus ligger på att få dessa hundra kvinnor, som ska vara bosatta inom Hylte kommun, att röra på sig tre gånger i veckan och 30 minuter vid varje tillfälle.

LÄS MER: Syriska Ranim fann "nycklarna" i sporten

– Det är grundpelaren i att må bra och i förlängningen kan det skapa motivation för dem som exempelvis står långt utanför arbetsmarknaden. Vi har redan nått ut till syriska, somaliska och svenska kvinnor som inte har hittat sin träningsform än.

Den ideella föreningen Hylte sport och event har, genom sitt projekt Team we dream, jobbat i flera år med träning för nyanlända och svenskfödda Hyltebor. Bild: Jan Bergman/HP arkiv
Den ideella föreningen Hylte sport och event har, genom sitt projekt Team we dream, jobbat i flera år med träning för nyanlända och svenskfödda Hyltebor. Bild: Jan Bergman/HP arkiv

Alla har inte råd med dyra träningskläder. Därför får pilotgruppen ett set med träningskläder och ska registrera sin utförda träning i en app där arrangörerna går in och peppar.

– Man kan röra på sig ensam eller i grupp, beroende på utvecklingen med covid-19. Längre fram, när covid inte är med på kartan längre, kommer vi ha aktiviteter, träffar och diskussionsgrupper, säger Anna Larsson.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!