Rydödammarna får lov att rivas, enligt en tidigare dom från mark- och miljödomstolen.
Rydödammarna får lov att rivas, enligt en tidigare dom från mark- och miljödomstolen. Bild: Isabel Bark/HP Bark

Hundraåriga dammar börjar rivas först våren 2021

Rivningen av de hundraåriga dammanläggningar som hör till den gamla kraftstationen i Rydöbruk kan börja rivas ut i början av nästa år. Fisk och musslor i torrlagda delar ska tas om hand när vattennivån sänks successivt.

ANNONS
|

Det var i december 2018 som mark- och miljödomstolen höll huvudförhandling på plats i Rydöbruk. Våren 2019 kom beslutet att Statkraft får tillstånd att riva ut alla anläggningsdelar som hör till den gamla kraftstationen. Det innebär att stillastående vatten som Glassbodammen och Sågverksdammen försvinner. Det blir i stället ett forsande vatten i Klubbån.

Motståndarna till rivningen har framför allt pekat på risken för översvämning och eventuell negativ påverkan på djur- och naturliv.

Enligt Statkrafts nuvarande plan ska själva rivningsarbetet inledas våren 2021.

– Det går enligt plan och är inte försenat. För tillfället gör vi en förprojektering där vi tar fram tekniska beskrivningar och underlag, säger Henrik Jatkola, kraftverkschef på Statkraft.

ANNONS

Ytan i Glassbodammen och kanalen intill kraftstationsintaget kommer att sänkas i tre etapper. Den första sänkningen på 15 centimeter genomfördes tidigare i år.

Nästa steg sker i sommar genom ett så kallat spilltest. Sänkningen bedöms inte påverka fisk eller musslor i dammen eller kanalen. Torrlagda delar i dammarna kommer ändå att kontrolleras och eventuella musslor flyttas då till vattnet.

– Vi kommer säkerställa att det blir hanterat på rätt sätt, lovar Henrik Jatkola.

Länsstyrelsen har inte haft några synpunkter på de åtgärder som Statkraft har presenterat hittills.

Orsaken till rivningen är att Statkraft, som äger dammanläggningarna, anser att dessa inte längre fyller någon funktion. Rydö kraftstation togs ur bruk 1991. För att få anläggningarna att uppnå dagens säkerhetskrav skulle företaget behöva göra kostsamma renoveringar.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

ANNONS