Längre fram i vår eller i sommar kan taxen Nicke få lov att följa med i sin husse, Bengt-Åke Torhall, in kyrkogården i Torup där det finns familjegravar att sköta och titta till.
Längre fram i vår eller i sommar kan taxen Nicke få lov att följa med i sin husse, Bengt-Åke Torhall, in kyrkogården i Torup där det finns familjegravar att sköta och titta till. Bild: Lennart Hildingsson

Hundförbud på Hyltes kyrkogårdar hävs i sommar

Taxen Nicke i Torup är en av hundarna som snart får tillträde till kommunens begravningsplatser.

ANNONS
|

Redan 1982 sjöng Hasse ”Kvinnaböske” Andersson i sin hitlåt Änglahund refrängen med raden ”Får man ta hunden med sej in i himlen?...”

Svar är ännu oklart. Men i Hylte kommer jyckarna nu äntligen en bit i riktning mot Kvinnaböskes vädjan: Politikerna upphäver inom kort ett gammalt förbund mot att ta med sig hund in på kyrkogårdar och begravningsplatser.

I Torup finns den distingerade taxhannen Nicke, som med all sannolikhet kommer att åtnjuta lättnaden i restriktionerna i den lokala ordningsstadgan.

– Jag besöker ofta kyrkogården i Torup. Jag sköter flera av familjens gravar, säger Nickes husse, Bengt-Åke Torhall och tillägger att han i framtiden kommer att passa på att göra ärenden vid kyrkan när han rastar Nicke.

ANNONS

Han är själv politiker i kommunen och var med också röstade fram förändringen när ordningsstadgan passerad kommunstyrelsen nyligen.

De nuvarande allmänna ordningsreglerna i Hylte är från 2007. Vid nästa kommunfullmäktigemöte antas de nya reglerna; ändringarna är inte så många men en av dem gäller hundar på begravningsplatser: Det gamla ordningsförbudet stryks.

– Det har varit större fokus på andra bestämmelser. Därför har jag inte uppmärksammat att vi också gör det här, berättar Torhall.

Patrik Blomberg, från kyrkogårdsförvaltningen i Falkenbergs pastorat, berättar att han blir glad över beskedet att Hylte kommun ändrar bestämmelserna så att det blir tillåtet att ta med hund in på begravningsplatserna.
Patrik Blomberg, från kyrkogårdsförvaltningen i Falkenbergs pastorat, berättar att han blir glad över beskedet att Hylte kommun ändrar bestämmelserna så att det blir tillåtet att ta med hund in på begravningsplatserna. Bild: Alma Tallborn/arkiv

En person som däremot haft extra koll på reglerna är Patrik Blomberg, kyrkogårdsspecialist vid Falkenbergs pastorat, ingående i Svenska kyrkan.

– Vad glad jag blir, utbrister han när HP berättar att reglerna håller på att ändras.

Det har nu gått fem år sedan han skrev till både Falkenberg och Hylte kommuner och föreslog att man skulle slopa förbudet att ta med sig hund då man besöker begravningsplatser.

– Det ska inte vara ett hinder för folk som är ute och rör på sig, tillsammans med sitt husdjur, att promenera på en kyrkogård eller en begravningsplats, eller ta med sig hund till familjens gravplats, säger Patrik Blomberg.

Vid besöket gäller, förklarar han, samma hänsyn som finns på andra platser: att hunden hålls kopplad och att man plockar upp om ens hund uträttar sitt behov.

ANNONS

Att kommunala ordningsstadgar lägger sig i, har att göra med att begravningsplatser rent juridisk är klassade som allmän plats.

Blombergs brev plockades fram då tjänstemännen i kommunen började gå igenom föreskrifterna. Torup, Kinnareds och Drängsereds församlingar ingår i Falkenbergs pastorat. För säkerhets skull kollades också med Hyltebruks pastorat; där man alls inte hade något emot att slopa hundförbudet.

Av Hallands kommuner är det i nuläget endast Hylte och Kungsbacka som har hundförbud på begravningsplatser eller kyrkotomter i sina lokala ordningsföreskrifter.

LÄS MER:Kyrka har satsat på en egen plats för djurens sista vila

ANNONS