Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionsrådet Anna Roos har ägnat vintern åt kalla bad. 25 dopp i isvaken har det blivit sedan början av januari. Det längsta doppet var fyra minuter långt. Bild: Privat
Oppositionsrådet Anna Roos har ägnat vintern åt kalla bad. 25 dopp i isvaken har det blivit sedan början av januari. Det längsta doppet var fyra minuter långt. Bild: Privat

Hon har tagit 25 dopp i isvaken sedan årsskiftet

Hyltes oppositionsråd Anna Roos (C) märker att kalla bad för gott för hälsan. Sedan den 3 januari har det blivit 25 dopp i isvaken. Hon har också fått andra kvinnor att våga utmana sig själva.

– Jag har dokumenterat alla dopp och i lördags blev det 25:e doppet för mig. Vi har badat under stjärnklar himmel i fullmånens ljus, vi har badat när det varit 15 minusgrader och i solsken, berättar Anna Roos.

Allt började med att hon själv blev tillfrågad om att testa på bad i isvak. Efter det har hon uppmuntrat andra Hyltebor, främst kvinnor, att utmana sig själva.

– När jag lade ut ett klipp på Facebook var det många som tyckte att det var häftigt och ville testa. Då bestämde jag att jag ska bada tillsammans med alla som frågar mig om jag vill bada.

Startade en Facebookgrupp

Hon startade en egen Facebookgrupp med namnet Vinterbad i Hylte. Isvaken har blivit en samlingspunkt under coronapandemin då man ska hålla avstånd och inte umgås inomhus.

– Man är på behörigt avstånd, men kan ändå peppa folk att göra saker de trodde att de inte kunde. Många har vågat gå utanför sin comfort zone. När man står nakna eller halvnakna inför varandra blir det också nakna samtal. Det blir ett tillfälle att prata om livet, eftersom pandemin har påverkat många.

Anna Roos läste på om hälsoeffekterna med vinterbad.

– Hösten har på många sätt varit tuff. Jag kom fram till att vinterbad och att försöka vara mer fysiskt aktiv får bli mitt 2021. För egen del har jag fått ett mer balanserat hormonsystem, bättre sömnkvalitet och ett högre välmående.

Hur känns det när du är i isvaken?

– Det värsta är när vattnet går över bröstkorgen för då drar blodkärlen ihop sig och andningen blir häftig. Så fokus ligger på att hitta andningen. Det är också jobbigt när det sticker i fötterna och tårna, berättar Anna.

Hittills har hon badat isvak i Mårås, Jansberg och Skärshultssjön. Det milda vädret gör dock att isvakarnas dagar snart är räknade.

Vilket är ditt längsta bad i isvaken?

– Jag var i fyra minuter ungefär när jag gjorde en livesändning från isvaken och pratade om julgåvan. Då var jag lite upprörd också. Man behöver något som distraherar och gör att man inte känner efter.

LÄS MER: ”Beslutet om julgåvan var otydligt” – men det rivs inte upp

LÄS MER OM VINTERBAD:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här