Städa kan vara kul. Albin och Matilda hjälper pappa Dag Andersson att samla ihop löv under vårstädningen i Jansbergs hembygdspark.
Städa kan vara kul. Albin och Matilda hjälper pappa Dag Andersson att samla ihop löv under vårstädningen i Jansbergs hembygdspark.

Hembygdsparken gjordes sommarfin

Valborgsmässoafton blev ingen vilodag för medlemmarna i Långaryds hembygdsförening. De rensade hela Jansbergs hembygdspark från sly och vissna löv och gjorde fint inför sommaren.

ANNONS
|

Solen var på sitt bästa humör på Valborgsmässoafton och tur var väl det för medlemmarna i Långaryds hembygdsförening. De hade redan i början av året planerat att dagen skulle användas till storstädning av sin vackra hembygdspark.

- Vi räfsar i parken och rensar bort gammalt ris och skräp. Det är omöjligt att komma fram med lie och slå gräset i sommar om vi inte har gjort det här förarbetet, berättar Birgitta Holmén som är ordförande i föreningen.

I slutet av juli blir det traditionsenligt slåtter i parken och i slutet av augusti fortsätter byggnadsvårdskursen, där man rustar upp marknadsbodens tak. Redan nästa helg väntar städning av parkens andra byggnader, Kambostugan och Backstugan.

ANNONS

Omkring 20 medlemmar hjälpte till att räfsa upp höstens löv. De två yngsta arbetarna var Matilda, sju år och storebror Albin, nio år. Deras uppgift för dagen var att tömma korgar fyllda med löv på ett traktorsläp. Deras föräldrar Dag och Therése Andersson har en alldeles särskild anknytning till Jansbergs hembygdspark.

- Vi gifte oss här den 31 maj för tre år sedan. Det var uppe på kullen, ekarna hade precis slagit ut. Det var fantastiskt, berättar Therése, som gärna vill "betala" igen för det vackra minnet med lite räfsning.

ANNONS