Hembygdsföreningen i Unnaryd har utlyst ett stipendium för den som vill bidra med nutida verk "inom ramen för bonadstraditionens särart". Sören Kabell är ordförande för föreningen.
Hembygdsföreningen i Unnaryd har utlyst ett stipendium för den som vill bidra med nutida verk "inom ramen för bonadstraditionens särart". Sören Kabell är ordförande för föreningen. Bild: Privat samt HP arkiv

Hembygdsförening utlyser stipendium för bonadsmålare

Måla en bonadsmålning, delta i en utställning och kanske blir du då en av dem som belönas med ett stipendium på 5 000 kronor.

ANNONS
|

Det är hembygdsföreningen i Unnaryds som planerar en utställning i sommar av nutida bildskapande, med anknytning till den gamla bonadsmålningstraditionen.

– Vi började med kurser omkring 2005 och under åren har omkring 200 personer deltagit, om man inräknar de 75 som var med och gjorde den stora Hallandsbonaden. De finns över hela Sverige och vi hoppas nå ut till bland annat dess med stipendieutlysningen, berättar Sören Kabell, ordförande för föreningen, vilken driver bonadsmuseet i Unnaryd.

Det sydsvenska folkliga måleriet hade sin höjdpunkt under tidigt 1800-tal och var ett beställningsmåleri med uppdragsgivare – oftast bönder – som ville dekorera sina väggar med bonader med bildmotiv från bibelns berättelser.

ANNONS

Kravet på de verk man vill se inlämnade är att de ansluter till den ”särart” som det gamla bonadsmåleriet hade. Kabells närmare beskrivning av detta är att det handlar om enkla men traditionella material och gärna den stil som brukar kallas naivistisk. De gamla målningarna var också inramade av bårder och andra dekorativa element, samt ofta textrader.

– Det behöver inte vara fråga om en konstnärlig skicklighet. Utövarna för ett par hundra år sen kunde ibland vara fattiga flickor som kom på att de kunde tjäna en slant om de målade bilder på vanligt papper och tog med det när de begav sig till Skåne för att tjäna pigor och sålde det där, kanske på marknader, säger Sören Kabell.

Utställningen planeras öppnas vid midsommar och bland deltagarna kommer därefter fem stipendiemottagare att utses.

ANNONS