Det ombyggda Kattegattgymnasiet (halva är klart i höst) är en av de skolor i Halmstad som har kapacitet för elever också från Hylte.
Det ombyggda Kattegattgymnasiet (halva är klart i höst) är en av de skolor i Halmstad som har kapacitet för elever också från Hylte.

Halmstad: "Vi har platser på våra skolor"

Det är inte nödvändigt för Hylte att ordna egna högskoleförberedande gymnasieutbildningar, uppger skolledare från Halmstad.

ANNONS
|

– På våra skolor har vi platser för alla. Men det är inte säkert att varje elev kommer in på sina förstahandsval, säger Kjell Eklund, som är rektor för Sannarpsgymnasiet i Halmstad.

Tidigare i veckan berättade HP att kommunledningen ställer sig bakom att Kunskapscentrum i Hyltebruk inrättar ett samhällsvetenskapligt program, för 16-åringar från Hylte som har godkända grundskolebetyg men som inte kommit in på omgivande kommuners gymnasieskolor.

I beslutsunderlaget förklaras att gymnasieplatserna i Halland har minskat över tid och att Hylteelever generellt sett har lägre betyg att konkurrera med än andra kommuners 16-åringar.

Att man inte kom in någon på skola, var aktuellt för åtta elever vid förra läsårsstarten. Beredskapen med nya utbildningen gäller grovt skattat motsvarande antal.

ANNONS

– Jag tycker att Hylte också ska titta på möjligheten att hitta hitta andra program med lediga platser för dessa åtta, på våra och andra kommuners gymnasieskolor. Genom att titta på var en en av dessa elever. Vi har och kommer att ha kapacitet, inte minst med det ombyggda Kattegattgymnasiet, säger Kjell Eklund.

Enligt Tobias Stenekull, gymnasiechef i Hylte, görs sådana matchningar.

– Vi försöker lösa det så lång som det är möjligt. Men det måste finnas en ventil om vi inte hittar annan utbildning eller sysselsättning. Denna utbildning är en sådan, säger han.

ANNONS