Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hallandstrafiken sätter in flexbussar efter trängseln

Trängseln på eftermiddagsbussarna mellan Halmstad och Hyltebruk har fått resenärer att reagera, inte minst med tanke på rådande pandemi. Nu sätter Hallandstrafiken in flexbussar som chaufförerna kan kalla in när det blir för trångt på bussarna.

– Folk står som packade sardiner i bussen från Halmstad ända till Spenshult. Det går inte att hålla avstånd. Det är inte konstigt att vi får fler coronafall i Hylte, säger Lis Bergman från Rydöbruk som själv varit i kontakt med Hallandstrafiken.

Hennes barnbarn åker nästan dagligen med bussen från centrala Halmstad till Hyltebruk. Sträckan mellan Halmstad och Oskarström-Spenshult är värst, menar Lis.

– Ibland har bussen varit så full att de inte har fått igen dörrarna och då får några personer gå av. I fredags skickade jag in min väninna för att hämta mitt barnbarn som går på gymnasiet i Halmstad. Han vågade inte kliva på bussen av oro för coronaviruset.

Lis Bergman vill att hennes barnbarn ska kunna åka buss utan att riskera att bli smittad av coronaviruset. Bild: Mikael Evard/arkiv
Lis Bergman vill att hennes barnbarn ska kunna åka buss utan att riskera att bli smittad av coronaviruset. Bild: Mikael Evard/arkiv

När HP ringer upp Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken, visar det sig vara åtgärder på gång för att minska trängseln.

– I slutet av denna vecka eller början av nästa vecka sätter vi in två flexbussar vid behov på linje 401. Dessa bussar ska i första hand användas på sträckan mot Hylte, men kan användas på andra linjer om behov uppstår, säger Peter Gyllander.

När det blir för trångt inne i bussarna kommer chaufförerna kunna kalla in flexbussar som kör parallellt med befintliga turer.

Nytt gymnasiebeslut kan lätta på trängseln

Anledningen till att Hallandstrafiken sätter in åtgärder först nu är att man nu ser ett mönster av trängsel varje dag på linje 401. Eftermiddagsturen klockan 16.30 har varit hårt belastad.

Bland resenärerna som åker med eftermiddagsbussarna från Halmstad till Hyltebruk är många gymnasieelever. Peter Gyllander tror att trängseln kommer att lätta när alla gymnasieskolor i landet går över helt till fjärr- eller distansundervisning. Regeringens nya beslut gäller från och med måndag den 7 december.

LÄS MER: Elever på gymnasieskolan ska delvis studera på distans

– Vi tror att de här två åtgärderna: de två tillgängliga flexbussarna och distansundervisningen, kommer att ge ett minskat resande. Sedan återstår också det egna ansvaret. Om man kan resa vid en annan tidpunkt så ska man överväga detta. Det är lättare i Halmstad när nästa stadsbuss kommer om en kvart jämfört med regionbussen där resenären kan få vänta i en halvtimme eller timme på nästa buss, säger Peter Gyllander.

Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken. Bild: Håkan Johansson/arkiv
Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken. Bild: Håkan Johansson/arkiv

Behovet av flexbussar kan minska

När gymnasieeleverna studerar på distans kan behovet av flexbussar minska.

– Nu kör vi enligt den plan vi bestämt, men vi följer läget och om flexbussarna inte behövs plockar vi bort dem. Vi kan inte köra med tomma bussar, menar Gyllander.

Hallandsposten har tidigare berättar om trängseln på regionbussarna under coronapandemin. ”Det är folk överallt och fullständigt kaos”, sade Sandra Bengtsson i Johansfors i början av november.

LÄS MER: Oro för att nya coronaråd inte berör kollektivtrafiken

Får chauffören neka någon att åka med om det är för trångt på bussen?

– Vi kan aldrig neka någon att åka med eftersom det är allmän kollektivtrafik.

Under coronapandemin har Hallandstrafiken vidtagit andra åtgärder, som att hålla bussarnas framdörrar stängda, förstärka det ordinarie trafikutbudet och sätta in extra städning ombord. Personer i riskgrupper rekommenderas att inte åka med kollektivtrafiken.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här