Christoffer och Christine Jannesson, vid gården utanför Landeryd som de precis köpt.
Christoffer och Christine Jannesson, vid gården utanför Landeryd som de precis köpt. Bild: Lennart Hildingsson

Hallands skogspriser slipper barkborreangrepp

Stora Enso Hyltes på senare år drastiskt minskade volymer av inköpt granmassaved tycks inte ha påverkat priserna på skogsfastigheter i och runt Hylte.

ANNONS
|

Den bedömningen gör Martin Haraldsson, fastighetsmäklare på Ludvig & Co (fd LRF Konsult) i Hyltebruk.

Stora Enso Hylte har sen 2013 minskat sin årliga produktion av tidningspapper med runt 400 000 ton, vilket gjort virkestransporterna till fabriken Hyltebruk hälften så täta som de var för tio år sedan.

– Möjligen kan prisbilden på virke ha påverkats, vilket också ger en viss psykologisk effekt. Men långsiktigt har priserna inte påverkats. Den viktigaste faktorn för nivån på priserna under de senaste tio åren är istället att vi haft en låg ränta, säger han.

Efterfrågan är fortsatt stor på skogsmark i Halland, berättar Martin Haraldsson, mäklare på Ludvig & Co i Hyltebruk.
Efterfrågan är fortsatt stor på skogsmark i Halland, berättar Martin Haraldsson, mäklare på Ludvig & Co i Hyltebruk. Bild: Håkan Johansson/arkiv

HP samtalar med Martin Haraldsson i samband med att Ludvig & Co presenterar sin årliga skogsprisrapport, grundad på mäklarföretagets andel, som är betydande, av de skogs- och lantbruksfastigheter som förmedlas i Sverige.

ANNONS

Rapporten visar en tydlig och även plötsligt prisuppgång i norra Sverige (+ 11 procent under 2020), vilken kan förklaras med de uppmärksammade rättsprocesser som fastslagit att staten är skyldig att ersätta markägare som nekas avverka fjällnära skog. I södra Sverige däremot (från Vättern och nedåt), visar rapporten närmast ett stillastånd i priserna under det senaste året (+ 0,2 procent).

– Här ser vi en koppling till problemen med granbarkborrar. Skogspriserna har gått ned i östra delen av Götaland, där barkborreangreppen är som värst. Medan det varit en prismässig uppgång i de västliga delarna på drygt 4 procent, där vi också har Halland, berättar Martin Haraldsson.

Överlag är priserna på skogsmark betydligt högre i södra Sverige, med dess ägarstrukturer, högre efterfrågan, bättre virkestillväxt och kortare transportavstånd från avverkning till industri och sågverk.

Noterbart för just södra Sverige är också att andelen ”ortsbor” (skriven i samma kommun) ökar, genom att en större andel av den kategorin köper än säljer, och att ”utbornas” andel av fastighetsinnehaven minskar medan företagsägandet inte gör någon förändring.

Det framgår inte av den nu aktuella statistiken, men förra sommaren presenterade Ludvig & Co en sammanställning som också berättade att allt fler - i gruppen förstagångsköpare - väljer att bosätta sig och ordna sitt liv på den skogs- och jordbruksfastighet man just förvärvat.

ANNONS

Jannessons gårdsköp gör att mer en dröm går i uppfyllelse

Christoffer och Christine jagar båda två. Nu har de en egen skogsfastighet att utveckla detta på.
Christoffer och Christine jagar båda två. Nu har de en egen skogsfastighet att utveckla detta på. Bild: Lennart Hildingsson

Christoffer och Christine Jannesson från Smålandsstenar blev i julas ägare till en fastighet för skogsbruk i Landeryd.

Källaregården, några kilometer väster om samhället, rymmer på sina 81,7 hektar både skog, betesmarker, en bit mosse där det bryts torv och inte minst ett stort bostadshus i en gammal traditionell gårdsmiljö.

– Vi tillträder förste februari och kommer till en början att göra arbeten på huset. I år blir det bara ett sommarboende. Därefter flyttar vi hit hela familjen, berättar Christoffer Jannesson. Jag blir ”bonde”, tillägger han med ett leende, och förklarar att det finns en lång rad med önskemål och behov inom familjen som Källaregården ska möta.

Det dels Christoffers ambitioner om att driva eget skogsbruk med händerna, hans och hustrun Christines gemensamma intresse för jakt, barnens för ridning, familjens hundar och överhuvudtaget en längtan att få leva det speciella liv som ett boende på en gård på landsbygden kan erbjuda.

– Vi har letat i sju år efter det här, säger Christine Jannesson.

Sen ett par år tillbaka är Christoffer butikschef på Hylte Jakt & Lantmän i Hylte, där Christine nu också jobbar. Tidigare var Christoffer egen företagare, i manuell skogshuggning, med uppdrag bland de större godsen längs Västkusten. Paret har sex barn och bor mitt i Smålandsstenars största villaområde.

ANNONS

I oktober förra året dök annonsen upp: ”Skogsgård i Landeryd”, med ett utgångspris på 8 miljoner kronor.

Att det var i Hylte, där båda arbetar hade ingen betydelse (”Jag har jobbat så mycket runt Halmstad, så jag är van vid att köra”, som Christoffer säger), gården kunde likaväl ha legat i Villstadstrakten.

Det var kanske rätt tid, som Christine påpekar. Tidigare var barnen för små, närheten till skolan har tills nu varit viktig.

– Våra äldsta har tagit körkort, de flyttar med till Källaregården och kommer att hjälpa och köra de minsta till föreningar och liknande. Möjligheten som nu blir att skaffa häst lockar också.

ANNONS