Hallands kanske stolligaste möbelföretag nysatsar

Vill du ha en Ferrari av trä i ditt vardagsrum? Kanske passar en gigantisk diskokula bättre in? Eller en lampa som består av enbart plastfrukter? Möbelföretaget Telax är annorlunda på många sätt.

ANNONS
LocationTorup||

Att säga att en rundvandring i Telaxs lokaler ger många intryck är nästan en underdrift. Här finns det mesta i möbel- och inredningsväg – robusta bord av återvunnen teak och mahogny, tusentals stolar till kontorsmiljöer men också många udda inredningsdetaljer och konstverk.

– Vi har sådana prylar som ingen annan har. Jag vågar påstå att det inte finns något företag i Sverige som har så stolliga produkter som vi har, säger Torupsföretagets vd Lars Johansson.

Satsar framåt genom showrooms

Lite längre in på lagret finns företagets senaste nysatsning: så kallade showrooms där privatpersoner, befintliga företagskunder och återförsäljare ska kunna se hur inredningen kan kombineras på bästa sätt. 70 små kvadratiska rum håller på att växa fram.

ANNONS

– Tack vare att vi har så mycket material och färdiga produkter i lager kan vi också ha snabba leveranser. Som exempel har vi 150 olika stolsmodeller.

Torupsföretagets nya satsning blir 70 kvadratiska små rum, showrooms, där möbler kan visas inne i fabrikslokalerna.
Torupsföretagets nya satsning blir 70 kvadratiska små rum, showrooms, där möbler kan visas inne i fabrikslokalerna. Bild: Isabel Bark

Lars Johansson ser bara fördelar med att verksamheten sticker ut från mängden och visar stolt upp en elefant tillverkad av återvunnen teak. Dessförinnan har han visat en Ferrari, en häst och en ångloksmodell gjorda i samma material.

– Indonesien har de mest fantastiska konstverken, där grunden består av små träbitar som har limmats ihop.

Jag har varit i Kina över 100 gånger de senaste 20 åren.

En stor del av sortimentet har importerats från Kina, Indonesien, Malaysia och Indien. I de två förstnämnda länderna har Telax kontors- och lagerlokaler.

Coronapandemin har såklart ställt till mycket för Lars och hans företagspartner, tillika lillebror, Sven Johansson. Under ett normalt år gör de många inköpsresor till Asien.

– Det påverkar framför allt resorna och försäljningen har också gått ned lite. Jag har varit i Kina över 100 gånger de senaste 20 åren.

Teak används till konstverk

Teak är ett populärt material för att tillverka både möbler och konst i Indonesien, berättar Lars. Han har köpt in matsalsbord, avskärmande väggar och vilstolar i materialet som ofta återvunnits från gamla byggnader.

– De hus som byggdes i Indonesien för mellan 50 och 100 år sedan håller på att rivas nu för att ersättas av stenhus. Då gör invånarna möbler och dekorationer av materialet i stället. Ju äldre materialet ser ut, desto bättre. Teak blir aldrig för gammalt, menar Lars som startade Telax för 15 år sedan.

ANNONS
I snickeriet jobbar Sven Johansson, Lars kompanjon och lillebror. För tillfället skär han till måttbeställda bordsskivor till en kontorsmiljö.
I snickeriet jobbar Sven Johansson, Lars kompanjon och lillebror. För tillfället skär han till måttbeställda bordsskivor till en kontorsmiljö. Bild: Isabel Bark

Dessförinnan hade han startat ELJ-Bordet i Hyltebruk, men det tog hans söner över 2005. Strax därpå köpte Lars de gamla lokalerna efter Torups snickeri och startade Telax här. På källarplan bedriver han och brodern Sven också egen tillverkning, framför allt av bordskivor och bänkskivor för kontorsmiljöer.

Men jag har inga planer på att pensionera mig. Vad skulle jag göra då?

Varken Lars eller Sven är några fenor på sociala medier.

– Vår nästa utmaning blir att hitta någon som kan sköta både marknadsföring och sociala medier. Vi är nog för gamla för att sköta Facebook och Instagram själva, säger Lars som nyligen fyllde 75 år.

– Men jag har inga planer på att pensionera mig. Vad skulle jag göra då?

LÄS OCKSÅ:

ANNONS