Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klippstugan byter namn till Calais i samband med att Emilie Calais tar över driften. Hon hoppas inspirera sina kunder. Bild: Isabel Bark
Klippstugan byter namn till Calais i samband med att Emilie Calais tar över driften. Hon hoppas inspirera sina kunder. Bild: Isabel Bark

Hårkonstnären Emilie Calais tar över ortens frisörsalong

Hon är hårkonstnären som inledde karriären på ett kryssningsfartyg och som ofta försöker få sina kunder att våga testa nya frisyrer. Den 1 juli tog nyinflyttade Torupsbon Emilie Calais över Klippstugan, som nu ska heta Calais.

Över en fika på konditoriet Brännöbagarn i Torup berättar Emilie Calais om frisörkarriären som inleddes redan när hon var tonåring i hennes födelsestad Stockholm. Under en praktikperiod hittade hon sin blivande mentor och som 19-åring drev hon sin första egna salong. Yrket har sedan tagit henne ut i vida världen.

– Jag jobbade som frisör på en kryssningsbåt på Medelhavet som åkte runt till alla hamnstäder. Bland personalen fanns alla nationaliteter, men passagerarna vara bara rika amerikanare som ofta ville få håret tvättat och fönat innan de fina middagarna.

Läskigaste klippupplevelsen

Emilie berättar att många gäster på båten ville bli klippta av henne, eftersom hon var den svenska blondinen.

– En gång kom soldater på båten och skulle göra en kontroll. En av soldaterna ville bli klippt av ”the angel” och syftade på mig. Han hängde av sitt automatvapen där andra hängde av sina kappor. Det var den läskigaste klippupplevelsen jag varit med om.

Emilie Calais är knappast en nybörjare inom frisörbranschen. Hon har en lång karriär som hon berättar öppenhjärtigt om. Bild: Isabel Bark
Emilie Calais är knappast en nybörjare inom frisörbranschen. Hon har en lång karriär som hon berättar öppenhjärtigt om. Bild: Isabel Bark

Så småningom tog Emilie med sig frisörsaxen tillbaka till Stockholm. Vid ett tillfälle arrangerade hon en helt egen visning.

– Jag och två vänner från Clowner utan gränser skapade en åtta kilo tung tärning av löshår, en gånger en meter stor, som vi fäste på modellens huvud. Det finns inga gränser när man har en kreativ ådra, menar Emilie.

Flera år senare när hon och maken Jocke bildade familj längtade de bort från huvudstaden. Önskan infriades i Torup, där Jocke är uppväxt. Här hittade de sitt drömhus.

– Vi hade bott i en lägenhet på 52 kvadrat när vi hittade det här sekelskifteshuset på en sjötomt. Då var det bara ett skal, vi har renoverat allt från grunden de senaste två åren. Det är jättemysigt i Torup och orten växer i mina ögon varje dag.

Hårkonstnär på visitkortet

Efter några år på en annan frisörsalong i kommunen kände Emilie sig redo för att starta något eget. I samma veva lade Torupsfrisören Michaela Johansson ut sin salong Klippstugan, som hon drivit sedan 2012, till försäljning. Emilie såg chansen och köpte verksamheten.

– Många kunder säger att det är som konst när jag jobbar med deras hår. Det är därför jag har skrivit hårkonstnär på visitkortet. För mig är frisöryrket mer som en hobby än ett jobb och det tror jag kunderna märker.

Emilie Calais tar över Klippstugan i Torup den 1 juli och då byter frisörsalongen samtidigt namn till ”Calais”. Efternamnet kommer från hennes pappas sida. Bild: Isabel Bark
Emilie Calais tar över Klippstugan i Torup den 1 juli och då byter frisörsalongen samtidigt namn till ”Calais”. Efternamnet kommer från hennes pappas sida. Bild: Isabel Bark

”Jag är nog ganska rak”

Emilie ser sig själv som en riktig klippnörd som tycker om att testa olika tekniker. Hon tvekar inte heller att tipsa sina kunder om frisyrer.

– Jag är nog ganska rak och säger vad jag tycker att de skulle passa i. Vilken typ av hår och hur mycket tid de har att lägga på sitt hår styr också valet av frisyr.

Förhoppningen är att kunna anordna afterworks och mindre event på salongen.

– Jag vill liva upp Torup lite. Kanske dyker ett och annat känt ansikte upp.

Lite om: Emilie Calais

Ålder: 35 år.

Bor: I hus i Torup.

Familj: Maken Jocke Calais (som driver egen målerifirma) och en fyraårig son.

Aktuell: Emilie Calais startar egen firma och tar över Klippstugan i Torup från 1 juli. Då byter salongen namn till Calais. Den förra ägaren Michaela Johansson kommer jobba kvar på salongen.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!