Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gamla Realskolan, som ligger intill Malmagårdens äldreboende, ska användas till Hyltes nya resursskola från och med augusti. Lösningen är dock tillfällig. Bild: Lennart Hildingsson
Gamla Realskolan, som ligger intill Malmagårdens äldreboende, ska användas till Hyltes nya resursskola från och med augusti. Lösningen är dock tillfällig. Bild: Lennart Hildingsson

Hård kritik mot resursskolans lokaler – skulle ha rivits

Stina Isaksson (SD) riktar hård kritik mot resursskolans nya lokaler. Byggnaden Gamla Real skulle ha rivits, men i augusti kommer elever med särskilda behov att undervisas här. Samtidigt har Malin Svan (C) fått igenom ett förslag om att kommunen ska leta alternativa lokaler under hösten.

Sverigedemokraten Stina Isaksson tycker inte att det är försvarbart att barn med särskilda behov och utåtagerande barn ska undervisas i den gamla skolbyggnaden.

LÄS MER: Efter kritiken mot arbetsmiljön – resursskola startar i augusti

– När Gamla Real besiktades i maj 2019 bedömdes att det var bäst att riva byggnaden. En resursskola skulle kunna bli väldigt bra, men då måste man satsa pengar på den. Det borde göras riktigt från början och allt borde ha förberetts mycket tidigare, säger Stina Isaksson, som är ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

I en skriftlig fråga till Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, undrar hon om han kan garantera att inomhusmiljön i Gamla Real inte utgör något hot mot barnens och den berörda personalens hälsa och välmående.

– Utifrån mitt perspektiv ska vi sälja Gamla Real. Samtidigt vet vi att det tar tid innan det är klart och tomten styckas av. Om alternativet är att vi inte kan dra igång en resursskola alls så kan jag tycka att detta är en bra lösning, även om lokalen inte är perfekt. Det är en tillfällig lösning i väntan på något annat, säger Ronny Löfquist.

LÄS MER: Gamla Reals försäljning hejdas - blir resursskola

Krävde en ombesiktning

Isaksson lyfte sin kritik mot lokalen på barn- och ungdomsnämndens (bun) senaste möte. Då krävde hon att Gamla Reals lokaler skulle ombesiktas innan resursskolan flyttar in och startar sin verksamhet här i augusti.

Malin Svan (C) och Stina Isaksson (SD) tycker båda att Gamla Real är en olämplig byggnad att bedriva resursskola i. Bild: Lennart Hildingsson/HP Arkiv
Malin Svan (C) och Stina Isaksson (SD) tycker båda att Gamla Real är en olämplig byggnad att bedriva resursskola i. Bild: Lennart Hildingsson/HP Arkiv

Bun är väl medveten om att Gamla Real är en tillfällig lösning och inte lämplig att ha resursskolan i någon längre tid.

Nämndens andre vice ordförande Malin Svan (C) ville att tjänstemännen på barn- och ungdomskontoret skulle få i uppdrag att ta fram ett par förslag på alternativa lokaler för resursskolan. Beslutet röstades igenom av nämnden.

Alternativa lokaler ska tas fram

De alternativa lokalerna ska redovisas under hösten ihop med kalkyler som visar vad lokalerna kostar att hyra och driva.

– Vi i oppositionen började driva frågan om en resursskola för ett år sedan och har fått gensvar. Men lokalerna är inte lämpliga och vi vill därför ha redovisat vad man gör under sommaren för att fräscha upp lokalerna inför starten av resursskolan. Sedan vill vi få fram förslag på alternativa lokaler. Vi tycker att Gamla Real är en lokal som borde plockas bort eftersom det finns många brister i den, säger Malin Svan.

Stina Isakssons tilläggsyrkande om en ny besiktning av Gamla Real ledde till en omröstning vid nämndens möte. Med röstresultatet 5–2 blev det dock avslag för förslaget.

LÄS MER: Gamla Real kan komma att ge plats för bostäder

LÄS MER: Gamla real i dåligt skick

LÄS MER: Bostadsbolaget vill bygga på begärlig tomt

LÄS MER: Gamla Real räddas från rivning – säljs

Fakta: Byggnaden ”Gamla Real”

• Byggnaden uppfördes 1936-37 för att rymma en så kallad samrealskola, vilket motsvarar dagens högstadieskola. Gamla Real är i dag det äldsta bevarade skolhuset i Hyltebruk.

• På senare år användes huset till Lärcentrum för exempelvis SFI-elever. Förra våren tömdes byggnaden när Lärcentrum flyttades till nya Kompetenscentrum.

• När byggnaden stod tom lät fastighetsägaren Hyltebostäder göra en besiktning. Resultatet visade fukt- och rötskador och Hyltebostäder kom fram till att rivning var det bästa alternativet.

• Tidigare funderingar på att använda byggnaden som ett bostadshus var inte längre aktuella, på grund av byggnadens dåliga skick.

• Men en rivning är inte helt okomplicerad. Gamla Real finns nämligen med i bevarandeplanen över kulturhistoriska byggnader i Hyltebruk och klassas som mycket kulturhistoriskt värdefull. Därför försökte kommunen i stället hitta en köpare som ville bevara byggnaden. Försäljningen hejdades när barn- och ungdomskontoret behövde en lokal att starta resursskola i.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!