Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Friskolans huvudbyggnad ligger på cirka 300 kvadratmeter av tomten. Den byggperiod som inleds inom gör byggnadsytan fem gånger så stor, i bakkant härifrån sett.
Friskolans huvudbyggnad ligger på cirka 300 kvadratmeter av tomten. Den byggperiod som inleds inom gör byggnadsytan fem gånger så stor, i bakkant härifrån sett.

Hållplats för skolbarn i Nyby, Långaryd, flyttas

Kommunen avbryter planerna på att göra ett markbyte med Laboraskolan i Långaryd, för att åstadkomma en ny busshållplats för skolbarn.

Laboraskolan, som numer heter Oneschool Global Nyby campus, står inför en större tillbyggnad av sin friskola i Nyby, Långaryd. Det är bland annat de gamla planerna på att bygga en idrottshall för undervisningens behov som håller på att realiseras.

För en tid sedan uppvaktades kommunen av skolan. De var oroliga för de barn som stiger av och på skolskjutsar vid parkeringen utanför skolbyggnaderna. Det gäller inte enbart Oneschools egna elever, utan också de kommunala skolskjutsbarnen från Nyby som har sin hållplats här; den kommande byggtrafiken ger en risk för olyckor.

Oneschool föreslog en markrockad för att skapa en rymlig hållplats på motsatt sida vägen utanför skolan. Den som går mot Nyarpskrysset ute vid Nissastigen och mot Landeryd.

Kommunen var första inne på den linjen, men drar sig nu ur.

– Det har framkommit vid kontakter med skolan att det snarare handlar om att de vill dela våra elever från deras egna. De har berättat att de kommer att låta sina egna elever fortsätta stiga av och på sin sida, även när den nya hållplatsen är klar, berättar kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Därmed behöver de kommunala skolskjutsbarnen inte prompt ta sig till den religiösa friskolan för att stiga på sina bussar.

– Vi kan hitta en hållplats någon annanstans.

Ärendet hade redan hunnit gå till politisk behandling, eftersom det gällde byte av mark. Men kommunstyrelsen har återremitterat det till fortsatt utredning.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här