Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här fixar kyrkan matinköpen åt äldre i virustider

Äldre personer och riskgrupper avråds besöka mataffärer för att minska risken att bli smittad av coronaviruset. Nu rycker Svenska kyrkan ut och gör matinköpen åt dem.

Det är Hyltebruks pastorat och Torups församling som, i samarbete med Hylte kommun, erbjuder sin hjälp åt de grupper i samhället som kan drabbas hårdast av viruset.

– Vi märkte att behovet dök upp. Matbutiker, Hylte kommun och en samhällsförening hade fått frågan om det fanns hemleverans av matvaror. Därför erbjuder vi nu denna tjänst för de personer som inte kan lösa matinköpen på annat sätt, till exempel genom anhöriga eller grannar, berättar diakonen Anna-Karin Samuelsson.

Tjänsten erbjuds till äldre personer och riskgrupper som bor inom Hylte kommun.

– En stor del av vår ordinarie verksamhet ligger nere, bland annat samtalsträffar, sopplunch och våffelkafé. Så vi har fått tid över, säger diakoniassistenten Pär Petersson och tillägger att kyrkan fortsätter hålla gudstjänster och andakter.

LÄS MER: Äldre får handla tidigare på Ica Maxi flygstaden

Behövande kan i första hand ringa till kommunens kontaktcenter. Därefter får de kontakt med någon inom Svenska kyrkan som kan åka ut och handla. Kyrkan kommer att lägga ut för matinköpen och ta betalt i kontanter när maten lämnas i personens bostad.

– De som känner att det blir deppigt att bara gå hemma är också välkomna att vända sig till oss för lite pepp och stöd, säger Anna-Karin Samuelsson.

Om det blir en stor efterfrågan på tjänsten kommer kyrkan ta hjälp av volontärer.

– Vi vet ju inte hur omfattande eller långvarig spridningen av coronaviruset blir. Vi har inte märkt av någon större oro bland äldre, men däremot försiktighet, säger Pär Petersson.

LÄS MER: Corona kan slå ut vanliga influensan

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här