Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Hylte kommun har tio företag beviljats omställningsstöd. Gnotec Sweden med huvudsäte i Kinnared har beviljats mest – över 3,2 miljoner kronor. ”Väldigt välkommet”, säger Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared. Bild: Isabel Bark/Fanny Berg
I Hylte kommun har tio företag beviljats omställningsstöd. Gnotec Sweden med huvudsäte i Kinnared har beviljats mest – över 3,2 miljoner kronor. ”Väldigt välkommet”, säger Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared. Bild: Isabel Bark/Fanny Berg

Här är Hylteföretagen som får ta del av ”coronastödet”

I Hylte har tio företag beviljats omställningsstöd för minskad omsättning under coronapandemin. Ett företag har fått mer pengar än alla andra tillsammans – över 3,2 miljoner kronor.
– Det här stödet har varit väldigt välkommet och viktigt för oss.

Riksdag och regering beslutade om omställningsstöd den 17 juni i år. Företag runt om i landet har därefter haft fram till den 1 september på sig att ansöka om stödet via Skatteverket.

Omställningsstödet ska hjälpa företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars och april i år jämfört med förra året på grund av coronapandemin.

I Hylte kommun har totalt tio företag beviljats detta ”coronastöd”. Ett företag har fått mer än alla andra tillsammans, nämligen Gnotec Sweden med huvudsäte i Kinnared.

Gnotec beviljades 3,2 miljoner kronor

– Det här stödet har varit väldigt välkommet och viktigt för oss. Vi tappade oerhört mycket i omsättning under den perioden när pandemin pågick som värst, säger Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared.

Gnotec beviljades 3 261 636 kronor i stöd, vilket är mest i hela södra Halland. Men det har sin orsak, enligt Christina Nilsson.

– Vår omsättning blev långt mer än halverad under några månader.

Företaget har drabbats hårt under krisen och tvingades korttidspermittera alla sina anställda. Många arbetade då 40 procent och fick 90 procent av lönen från staten för den övriga tiden.

– Det har varit väldigt gradvis. I mars-april började vi direkt med permitteringar. I takt med utvecklingen hos våra kunder, när vi har fått mer att göra igen, så har vi minskat graden av permitteringar. Just nu har vi ett fåtal tjänster som har en liten grad av permittering, där de jobbar fyra dagar i stället för fem, berättar Christina Nilsson.

Vill komma tillbaka starkare efter krisen

Som HP berättat om tidigare fick Gnotec betydligt färre uppdrag när flera jättar inom fordonsindustrin stängde ned sin produktion tillfälligt.

LÄS MER: Så drabbar coronakrisen Volvos underleverantörer

LÄS MER: Fortsatt kämpigt för företagen – men Volvos produktionsstart ljusglimt

– Vi har försökt jobba mycket med kompetensutveckling för att ändå använda tiden till att öka kompetensen och komma tillbaka starkare. Det har till exempel varit internutbildningar där vi tränar upp personal på olika maskiner.

Nya arbetssätt och restriktioner infördes på arbetsplatsen och genom att skicka ut nyhetsbrev och filmsnuttar höll Gnotec sin personal uppdaterad med information, även om vissa arbetade hemifrån.

– Vi stängde ned fabriken för besökare och var väldigt noga med att man vid minsta symptom stannade hemma eller jobbade hemifrån. Alla resor fick avbokas och vi fick använda Teams (program för digitala möten, reds anm.) mycket mer för att kunna ha möten, säger Christina Nilsson.

Hur har era anställda tacklat den här perioden?

– Jag tycker att de har varit oerhört duktiga och visat stor förståelse och engagemang. När våra kunders behov ändras väldigt snabbt ställer det krav på flexibilitet och att vi snabbt kan leverera, säger Christina Nilsson.

Hur känns läget i dag?

– Om du hade frågat mig för tre veckor sedan hade jag svarat att det börjar kännas som vanligt igen, men nu ser man hur smittotalen ökar igen i Europa och Sverige. Då blir man ändå lite orolig.

LÄS MER: 80 jobb flyttas till Hylte: ”Vi kan ta in folk från Bruket”

Riksdagen har sagt ja till att omställningsstödet ska förlängas och även omfatta maj, juni och juli. Företag kan då skicka in nya ansökningar för att beviljas stöd för dessa månader.

Fakta: Hylteföretag som har fått omställningsstöd

1. Gnotec Sweden AB: 3 261 636 kronor

2. EssKå Metallindustri AB: 896 264 kronor

3. Nitator Hylte AB: 826 598 kronor

4. Bendex AB: 399 385 kronor

5. Roger Robertson (Charlottenlund Hotell & Restaurang): 32 922 kronor

6. Idé-Möbler i Landeryd AB: 23 942 kronor

7. Klädhörnan i Hyltebruk AB: 22 390 kronor

8. NBB Konsult AB (stugbyverksamhet i Unnaryd): 13 620 kronor

9. Hans Gustafsson Innovation AB: 12 559 kronor

10. Patric Öberg (Öbergs Ljud & Ljus): 10 053 kronor

De tre förstnämnda företagen tillverkar detaljer för fordonsindustrin. Bendex tillverkar rör åt exempelvis storkök, lantbruksutrustning och byggnadsindustri.

Källor: skatteverket.se, allabolag.se samt bendex.se

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!