Här är företaget som inte låter sig stoppas av coronakrisen

Coronakrisen har satt käppar i hjulen för många lokala företag, men inte för Smurfit Kappa. I den lilla byn Brännögård driver företaget en av landets största wellpappfabriker. Här tillverkas emballage och boxar som en vanlig konsument kanske inte lägger märke till, men som är helt nödvändiga för livsmedelsbranschen.

ANNONS
LocationBrännögård||

Hygienkraven för att komma in i Smurfit Kappas fabrik är höga och så ska det vara. Jätteanläggningen, några kilometer utanför Torup, tillverkar emballage och boxar i wellpapp för livsmedels- och hygienprodukter. Coronapandemin har skärpt rutinerna ytterligare eftersom företaget inte kan riskera att en smitta som covid-19 sprids på arbetsplatsen.

– Vi driver den största av Smurfit Kappas fabriker i Sverige och har en av landets modernaste wellpappanläggningar. Vår fabrik är supermodern och Smurfit Kappa har verkligen valt att investera här, trots att vi ligger ute på landet, säger Magnus Helgewall, vars engelska titel general manager motsvarar ungefär platschef på svenska.

ANNONS

För oss var det enklare att ställa om när coronapandemin kom, i och med de livsmedelsregler vi redan har.

Senast i vintras satsades det på en ny produktionslinje som började användas i våras.

– Numera gör vi inte bara den traditionella bruna wellpappen. Kunderna vill ofta ha lådorna i femfärgstryck. En maskin kan tillverka ungefär 12 000 lådor per timme, berättar Helgewall.

Corona gjorde stränga hygienrutiner ännu strängare

Inför besöket inne i fabriken får HP:s reporter fylla i en hälsodeklaration, skriva under att inga förkylningssymptom har känts av, kroppstemperatur mäts med en skanner mot pannan och smycken plockas av. Andra krav är skyddsrock, specialskor och skyddsglasögon. Slutligen är det dags för handspriten.

Maskinoperatören Fredrik Svensson håller koll på inställningarna vid en av företagets moderna maskiner. Nuförtiden vill kunderna ofta ha wellpapplådorna i femfärgstryck, i stället för den vanliga bruna färgen.
Maskinoperatören Fredrik Svensson håller koll på inställningarna vid en av företagets moderna maskiner. Nuförtiden vill kunderna ofta ha wellpapplådorna i femfärgstryck, i stället för den vanliga bruna färgen. Bild: Isabel Bark

– För oss var det enklare att ställa om när coronapandemin kom, i och med de livsmedelsregler vi redan har. Vi har skärpt våra städrutiner och medarbetare kan också själva desinficera sin arbetsstation. Vi uppmanar anställda att stanna hemma med lön i avvaktan på testresultat vid minsta förkylningssymptom. Om någon får covid-19 har vi en framtagen modell på hur vi kan kartlägga personens smittspridning, säger Charlotta Karlsson, anläggningens HR-chef.

Jag vill tro att vi har framtiden för oss. Framtiden handlar ju mycket om hållbarhet och förnyelsebara material.

Inne fabriken syns wellpapp så långt ögat kan nå. Travar av wellpappark, färdiga boxar och hypermoderna maskiner. Här arbetar ungefär 155 medarbetare, lite beroende på säsong.

– Vi ser en liten nedgång, men det är svårt att säga om det beror enbart på coronapandemin. Uppdragen för industrikunder har minskat, medan livsmedelssegmentet ligger stabilt. Svenskarna handlar som vanligt även i coronatider, konstaterar Magnus Helgewall.

ANNONS

Mycket av det som tillverkas i fabriken är sådant som en vanlig konsument kanske inte lägger märke till, men som är helt nödvändigt för livsmedels- och hygiengrossisterna: Trågen som läskburkar står i. Wellpappboxarna som chipspåsar paketeras i när de skickas ut till landets matbutiker. Boxar som rymmer inkontinensskydd, som är på väg till apotek runt om i Sverige.

Fabriken är beroende av HNJ-banan

Vid sidan av Stora Ensos pappersbruk i Hyltebruk är Smurfit Kappa i Brännögård det företag som är mest beroende av HNJ-banan i kommunen. All råvara, alltså pappret som fabriken använder för att göra wellpapp, fraktas in med tåg och företaget har till och med en egen perrong. En del godståg har kört ända från Smurfit Kappas pappersfabrik i Piteå. Den färdigtillverkade wellpappen fraktas dock ut med lastbil.

Läget under coronakrisen har varit stabilt hittills för Smurfit Kappa i Brännögård. Mycket tack vare att företaget tillverkar åt livsmedels- och hygienbranschen som rullar på även under pandemin.
Läget under coronakrisen har varit stabilt hittills för Smurfit Kappa i Brännögård. Mycket tack vare att företaget tillverkar åt livsmedels- och hygienbranschen som rullar på även under pandemin. Bild: Isabel Bark

– Vi får utgå ifrån att underhållet på banan upprätthålls även om persontågtrafiken läggs ned. Skulle man däremot bestämma sig för att lägga ned järnvägen helt och hållet genom bygden så skulle det påverka oss jättemycket, säger Magnus Helgewall.

Kommunrådet Ronny Löfquist (S) befarar att godstrafiken indirekt kan påverkas om persontågtrafiken avvecklas. Hur ser du på det?

– Som företag är detta inte något vi har fått information om. Vi har inte blivit kontaktade av någon myndighet och kan inte reagera på rykten. Men utifrån personalens samtal i matsalen har jag förstått att det pågår en diskussion om järnvägens vara eller icke-vara, säger Magnus Helgewall, som inte själv bor i Hylte utan dagpendlar från Helsingborg.

ANNONS

– Det ligger mer i tiden att diskutera satsningar på hållbar infrastruktur än tvärtemot, menar han.

Förnyelsebara material är framtiden

Fabrikens läge kan ibland vara ett hinder vid nyrekryteringar, men finns också fördelar. Brännögård innebär en lugn miljö, långt ifrån storstadspulsen, och Smurfit Kappa står för många arbetstillfällen i bygden. De flesta anställda bor inom en tvåmilsradie från arbetsplatsen.

I den lilla byn har fabriken varit mittpunkten ända sedan den startade för över 80 år sedan.

– Jag vill tro att vi har framtiden för oss. Framtiden handlar ju mycket om hållbarhet och förnyelsebara material. Då ligger vi helt rätt jämfört med andra som tillverkar plast, säger Magnus Helgewall.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS