Ariella Lilja vill att Rydöbruks skola upprättar en ny rutin med regelbundna kontroller av brandvarnare.
Ariella Lilja vill att Rydöbruks skola upprättar en ny rutin med regelbundna kontroller av brandvarnare. Bild: Privat

Hälften av brandvarnarna fungerar inte – nu har eleverna fått nog

Brandvarnare i en låda gör ingen nytta. Det menar elever på Rydöbruks skola som nu riktar kritik mot brandsäkerheten på skolan.

ANNONS
LocationRydöbruk||

Det var för snart ett år sedan som Ariella Lilja lade märke till att brandvarnare efter brandvarnare började pipa. När antalet icke-fungerande brandvarnare blev för stort bestämde sig hon och klasskamraten Leen Almohamad för att höra av sig till Hallandsposten.

– Först var jag inte orolig, utan tänkte att någon skulle komma och byta batterierna i brandvarnarna efter att lärarna hade plockat ner dem. Men när det inte hände något började jag känna mig otrygg, säger hon och fortsätter:

– Det var tanken på att inget skulle varna oss om det började brinna som kändes obehaglig.

Själv har Ariella Lilja precis slutat årskurs 6 och har därmed gått sin sista dag på Rydöbruks skola. Men för att kunna få ett fullgott avslut vill hon och de andra i klassen att de som är ansvariga tar frågan på allvar.

ANNONS

– Eftersom inget hände när fröknarna sa något tänkte vi att de skulle lyssna mer om vi elever sa till. Jag vill kunna sluta med gott samvete och veta att de som fortsätter här är trygga, säger hon.

Anna Bengtsson, lärare på Rydöbruks skola, är en av de som har plockat ner de pipande brandvarnarna.

– Det har varit problem med brandvarnarna i flera år. Utan att ljuga kan jag säga att mer än hälften av brandvarnarna ligger nerpackade i en låda. Varje gång batteriet i en brandvarnare tar slut skapas ett ärende, men det åtgärdas inte i tid. Det skapar irritation både hos oss och hos eleverna, säger hon.

Från skolans ledning bekräftar man att det upprättas ett nytt ärende varje gång det finns misstankar om att en brandvarnare är ur funktion.

– Om brandvarnarna inte fungerar så lägger vi givetvis ett ärende så att Hyltebostäder kan åtgärda det. Sedan kanske det inte sker lika snabbt som eleverna önskar, säger Micael Emihl, rektor på Rydöbruks skola, och fortsätter:

– Det genomförs även årliga kontroller av brandvarnarna. Men om batterierna tar slut mellan de årliga kontrollerna behöver man uppenbarligen ha kontroller oftare eller installera ett annat system som inte bygger på batterier.

ANNONS

Ariella Lilja håller med om att man behöver få till en förändring – en förändring som inte kan anstå ytterligare flera terminer.

– Framöver vill jag att någon kommer hit och kontrollerar brandvarnarna oftare. Man behöver börja med det så snart som möjligt, senast innan skolan börjar igen efter sommaren, säger hon.

Hallandsposten har sökt Hyltebostäder i två dagar utan framgång.

ANNONS