Komplett häst. Gustaf Johansson med den treåriga hingsten Mr Vain GJ som bedömdes som väldigt komplett.
Komplett häst. Gustaf Johansson med den treåriga hingsten Mr Vain GJ som bedömdes som väldigt komplett.

Gustafs hingst blev godkänd för avel

Gustaf Johanssons stuteri vid Tollsbo gård i Hyltebruk har nått en stor framgång. Hans hingst Mr Vain GJ har blivit godkänd för avel.

ANNONS
|

– Det som är roligt med honom är att han är en Tollsboprodukt. Han är född här, säger Gustaf Johansson som var den ende hästägaren med en egenuppfödd hingst.

Förra veckan blev treåringen godkänd för avel under 2016 års bruksprov vid det statliga stuteriet i Flyinge.

– Det är väldigt få hingstar som blir godkända för avel inom SWB, Swedish warmblood, det som tidigare kallades svenska halvblodsrasen.

Mr Vain GJ visade framfötterna redan vid den rådgivande bedömningen i Jönköping i höstas.

– Det handlade om att antingen gå vidare till bruksprov eller åka hem och kastreras.

Nästa steg var i Flyinge, där bruksprovet pågick under fem dagar.

ANNONS

– Det är hårda regler, hästen måste vara uppstallad på plats och får inte åka därifrån. Bevakning 24 timmar om dygnet gäller.

Drygt hälften av totalt 60 hingstar på plats var treåringar, övriga fyra- och femåringar. 21 blev godkända.

– Det var hårt gallrat. Bara fyra treåringar blev godkända men det är sällan treåringar klarar bruksprovet, säger Gustaf Johansson som själv red sin häst.

Avelsnämnden med sju personer, svenskar samt några holländare och en tysk, gjorde exteriörbedömning och fick se på enklare ridprov samt löshoppning för att kunna bedöma talangen.

Mr Vain GJ fick väldigt goda vitsord.

– Han bedömdes som väldigt komplett och är bra på det mesta, en gångartshingst och hopphingst. Han skötte sig utmärkt trots att det i princip var första gången han var hemifrån.

I omdömet heter det att han är en ädel maskulin individ med luftiga rörelser som bedöms ha mycket att tillföra den svenska aveln.

För stuteriet på Tollsbo gård betyder det jättemycket.

– Han har tredubblat sitt värde, bara genom att få godkänt. Det öppnar dörrar till att tjäna pengar på betäckningar, säger Gustaf Johansson.

– Nu har vi två veckor på oss att göra i ordning för en hingststation som kan leverera semin till var som helst i världen, i frigolitlådor med kylklampar. Om de går till 100 ston på ett år blir det som att vinna på triss.

ANNONS

Namnet på hästar kan förbrylla ibland.

– Jag döper fölen efter låtar. I mitten på 1990-talet lyssnade jag mycket på låten Mr Vain med Culture Beat, säger Gustaf Johansson som föder upp tolv föl om året.

Han trivs verkligen med det han gör.

– Det är en väldigt speciell bransch, det tar mycket tid och man är uppbunden. Man måste brinna för det men det är fantastiskt kul. Jag älskar att hålla på med avel och hitta kombinationer som passar.

Han är bosatt i den gamla gården från 1904 alldeles vid stallet och ridhuset.

–Det är nära till hästarna. Det är en fördel när man jobbar sju dagar i veckan.

På stuteriet i Tollsbo är den nyutnämnda avelshingsten Mr Vain GJ omgiven av ett 30-tal märrar.

Ägaren Gustaf Johansson har en anställd och tar inackorderingar. Hans bolag GJ Dressage Education AB hyr stallet av AJ Produkter.

Verksamheten bygger på uppfödning och utbildning. Med sin bakgrund som elitryttare inom dressyr tar han emot ridelever från hela landet.

ANNONS