Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Naturguiderna Gunilla Kabell och Jessica Johansson tillsammans med tolken på arabiska Abdullah Alawad.

Guidningar kan bota rädsla för naturen

Bland invandrare i Sverige finns många som tror att det är förbjudet att ge sig ut i naturen.

Det berättar Abdullah Alawad från Halmstad, anlitad av Länsstyrelsen som tolk på arabiska för de naturguidningar som arrangerats i Lintalunds naturreservat mellan Hyltebruk och Rydöbruk.

– De är nya svenskar och är osäkra på vad man får och inte får göra i det nya landet. Och vissa kan till och med vara rädda för att ge sig ut i skogen, säger han.

Jessica Johansson är en av de två naturguider som anlitats för grupperna av sfi-elever från Hylte. Hon förklarar att det är länsstyrelsens strävan att locka fler grupper av människor till upplevelsevärda naturmiljöer i länet som är grunden till initiativet.

– Sen kontaktade vi helt enkelt sfi och frågade om de ville hänga med ut i skogen.

Lintalunds naturreservat är en gårdsmiljö som aldrig brukats med traktor eller maskinredskap. Den ägdes fram till början av 1970-talet av syskonen David och Svea Jacobsson, som sen donerade gården till Torups hembygdsförening.

Hembygdsföreningen har i sin tur fortsatt att hävda med ängar och marker med lie och betande djur, vilket bland annat bidrar till att orkidéer och andra värdefulla växter knutna till ängsmiljöer finns kvar på Lintalund.

Bland det som naturguiderna, förutom Jessica Johansson var det också Gunilla Kabell, informerade om fanns rättigheter och ansvar knutna till allemansrätten och riskerna med fästingbett.

Fler nyheter om Hylte hittar du här