Dokumentationsgänget vid prosten Gadds familjegrav, vilken har kommit på tal för en presentation. Gruppen siktar mot att ha ett tiotal gravar i Torup märkta och inspelade om ett år ungefär. Från vänster: Nuvarande och tidigare kyrkovaktmästare Christian Andersson och Hans Johansson, samt Britt-Mari Johansson, Bo Thorsén, Jan-Olof Johansson, Krister Johansson och Bengt Bengtsson.
Dokumentationsgänget vid prosten Gadds familjegrav, vilken har kommit på tal för en presentation. Gruppen siktar mot att ha ett tiotal gravar i Torup märkta och inspelade om ett år ungefär. Från vänster: Nuvarande och tidigare kyrkovaktmästare Christian Andersson och Hans Johansson, samt Britt-Mari Johansson, Bo Thorsén, Jan-Olof Johansson, Krister Johansson och Bengt Bengtsson. Bild: Lennart Hildingsson

Gravar på Torups kyrkogård på väg att bli QR-märkta

Om ett år ska du på egen hand kunna ströva runt på Torups kyrkogård och lyssna på berättelser om gravarna via din mobiltelefon.

ANNONS
|

Projektet, bedrivet av Svenska kyrkan och som Falkenbergs pastorat omfamnat, kallas kulturgravar.se.

Upplägget är att lokala hembygdsaktiva dokumenterar gravar eller snarare de personer som fått sin sista vila på kyrkogården och sedan skriver ett manus. Texten läses in av radiojournalisten Christer Smedberg och är sedan tillgängligt digitalt på Internet på olika sätt.

Man kan sitta vid sin dator hemma och surfa runt på kyrkogårdar över hela landet och lyssna till korta berättelser, i varje enskilt fall på några minuter. Man kan också vid ett besök vid en gravplats gå en kyrkogårdsvandring, via skyltar med QR-koder för avläsning med mobiltelefon.

ANNONS

– Vi ska ta fram historier om 10-15 gravar runt Torups kyrka, som vi ska lämna in. Sen får vi se vilka som blir godkända och inlästa, berättar Britt-Mari Johansson som leder en studiegrupp i Torup.

Det är hembygdsföreningarna i Torup och Falkenbergs pastorat som samarbetar.

– Så klart måste vi i flera fall be om släktingars tillåtelse för att göra det här, tillägger Britt-Mari.

För det är inte bara de äldsta eller mest spektakulära gravarna som gruppen botaniserar kring. I siktet finns också Torupsbor som många idag fortfarande har i levande minne, som lantbrukaren och bygdehistorikern Waldemar Nilsson i Nyebro (1897-1985) - bara för att ta ett exempel.

Projektgruppen har träffats en handfull gånger, samlat biografiska uppgifter och börjat skriva manus. I höst vidarebefordrar man materialet till pastoratet och kulturgravar.se för godkännande.

Patrik Blomberg.
Patrik Blomberg. Bild: Lennart Hildingsson

Vill locka folk till gravplatserna

– Vi började i Gunnarp förra hösten och har förutom församlingarna i Torup också fortsatt med Källsjö, Skrea och Älvsered. En del har redan lagts ut på nätet, berättar Patrik Blomberg som kyrkogårdsspecialist inom Falkenbergs pastorat.

Han säger att berättelserna inte bara blir porträtt av de enskilda personerna utan också formar en historia om eller en beskrivning av den trakt som omger kyrkan eller begravningsplatsen.

På webbplatsen kulturgravar.se anges också att projektet är sprunget ur en vilja från kyrkogårdsförvaltningarna att locka besökare till sina begravningsplatser.

ANNONS

Även kyrkogårdarna i Drängsered, Kinnared och vid Rydöbruks kapell kommer att bidra med QR-märkta gravar i det arbete som nu pågår.

ANNONS