Ingemar Lund. Integrationssamordnare i pastoratet.
Ingemar Lund. Integrationssamordnare i pastoratet.

Grav-workshop när kyrkan ordnar öppet hus

Det bjuds såväl på godisregn från kyrktornet som "psalmbokspingis" med biskopen, när Hyltebruks pastorat arrangerar Öppet hus om några veckor.

ANNONS

Det öppna huset är tänkt att bli ett svar på den så ofta ställda frågan: Hur ska vi få flera att komma till våra kyrkor och församlingshem?

– Vi ska visa upp bredden i allt det vi gör. Att det inte bara är gudstjänster, bröllop och begravningar i kyrkan. Tanken är att vi ska erbjuda något för alla i hela familjen, säger Bo Lindbladh som är kyrkoherde i pastoratet.

Arrangemanget hölls 14 oktober, vilket är en söndag. I och kring Hyltebruks kyrka och dess församlingshem ordnas prova-på, utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter. Dagen avslutas med en gospelsmässa i Färgaryds kyrka; öppet-husdeltagarna bussas fram och tillbaka från Hyltebruk. I mässan deltar också Växjöbiskopen Fredrik Modéus, som tidigare under dagen ska hålla en öppen föreläsning.

ANNONS

– Alla anställda och en mängd människor som är med i våra körer och andra verksamheter kommer att vara med och ordna aktiviteterna, berättar Bo Lindblad.

Besökarna får exempelvis möjlighet att pröva på att sjunga i kyrkokör. I en "station" utanför församlingshemmet kommer kyrkans vaktmästare ge tips om och ha workshop kring hur man dekorerar gravar.

Håller i trådar och leder förberedelserna gör pastoratets integrationssamordnare Ingemar Lund, som också väckt och utvecklat idén med det öppet huset.

– Jag tror inte att det inom Svenska kyrkan tidigare ordnats ett öppet hus av det här slaget, i varje fall inte inom Växjö stift, säger han.

Trots sin uppgift att jobba med nyanlända, säger Lund, är arrangemanget inte särskilt inriktad på den gruppen, även om den finns med i beräkningarna.

– Det är ett öppet hus för alla, men kanske mest för de som inte går i kyrkan idag. Bland flyktingarna som kommit hit från Syrien och andra länder finns också kristna som inte riktigt har hittat till våra kyrkor.

En grupp syriska kvinnor finns redan i arrangörsstaben; de ska svara för bakverken till fikaserveringen under det öppna huset.

Församlingshemmet ska fungera som scen för arrangemangen; Rebecca Sellergren, Halmstad, är anlitad som konferencier. Hon leder bland annat en paneldebatt där Rolf Kenneryd (politiker), Anna Larsson (företagare) och Kenneth Benjaminsson (musiker) ska diskuterar och besvara frågan: "Vad betyder kyrkan för dig?"

ANNONS

Biskopens närvaro är kombineras med ett sedan tidigare planerat besök i Hylte, för att träffa kyrkans anställda och förtroendevalda. Det är han, Fredrik Modéus, som förmedlat idén att ha bordtennisspel för ungdomar med uttjänta psalmböcker; böckernas pärmar har snarlika egenskaper som bordtennisracketar.

– Vi får se om biskopen själv visar hur man spelar och ställer upp på match. Han är mycket idrottsintresserad, säger Bo Lindbladh.

ANNONS