Flera gatlyktor i Hylte kommun kommer att släckas ned med start vecka 14. Anledningen är att flera av dem är i för dåligt skick. Arkivbild.
Flera gatlyktor i Hylte kommun kommer att släckas ned med start vecka 14. Anledningen är att flera av dem är i för dåligt skick. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg / TT

Gatubelysning släcks ned på flera ställen i Hylte kommun

Flera gatlyktor i Hylte kommun kommer att släckas ned med start vecka 14. Anledningen är att gatubelysningen på flera olika orter i kommunen är i så pass dåligt skick att man inte kan garantera säkerheten.
– För att det inte ska hända några olyckor framöver så väljer vi att släcka ned de här belysningspunkterna, säger Malin Thydén Kärrman (S) som är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

ANNONS
|

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade under onsdagen att man kommer att släcka ned utvalda delar av gatubelysningen i Hylte kommun.

Anledningen är att man efter en rondering av gatubelysningen identifierat att olika sträckor är i så pass dåligt skick att driftsäkerheten inte kan garanteras.

– I år gjorde vi ronderingen än mer noggrann och konstaterade att delar av vårat belysningsnät är i väldigt dåligt skick. För att det inte ska hända några olyckor framöver så väljer vi att släcka ned de här belysningspunkterna, säger Malin Thydén Kärrman (S) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Gäller det olika delar av kommunen?

– Det är spritt i många olika orter. Det är ett större antal men det är verkligen ur säkerhetsaspekt som vi gör det så att det inte händer någon olycka.

ANNONS

Kommunen kommer ta fram en prioriteringslista för att märka ut de sträckor som behöver åtgärdas först.

Hur kommer det här påverka de boende som berörs?

– Det är klart att det blir en påverkan och det är inget som jag sticker under stolen med men utifrån säkerhetsläget kan jag säga att det inte är försvarbart att ha dem lysande om något händer. Vi förstår att det är en olägenhet för väldigt många och det här var inget lättvindigt fattat beslut utan det är på goda grunder vi gör det.

Vill få ytterligare åtta miljoner

Sedan tidigare har man avsatt investeringsmedel för att modernisera gatubelysningen i Hylte kommun och sänka energiförbrukningen. Just nu håller man på att byta ut flera lampor till LED-belysning.

– Vi ser också en modernisering i det för vi vill att belysningen och energibesparingarna ska kunna bli bestående. Det är viktigt att vi tittar framåt och vi har en ganska bra bild och vision hur vi vill att vårat belysningsnät ska se ut fram över.

För att försöka påskynda processen med bytet till LED-belysning har samhällsbyggnadsnämnden nu lämnat in en begäran på ytterligare åtta miljoner kronor till kommunfullmäktige.

– Dels kommer vi med beslutet att släcka ned men vi går också mot att äska pengar för att få tillbaka ljussättningen på de här platserna.

ANNONS

LÄS MER:Hylte ser över gatubelysningen för att spara på elektriciteten

ANNONS