– Vi tittade på ett par olika alternativ och började med det för flera år sedan, innan det till slut blev det här alternativet, berättar Peter Syrén, VD för Kinnareds Well.
I kalkylerna fanns givetvis ekonomin; olja är en förhållandevis dyr värmekälla.
Peter Syrén räknar med att gaspriset framgent håller sig lägre än oljan, men har en förhållandevis stor investering och en anslutningsavgift att betala av.
– Det kommer att ta tid innan vi har fått igen investeringen.
Men i stor grad - uppger Syrén - finns nu ett bättre utnyttjande i produktionen. I maskinerna används värme för att torka wellpappen som limmas och veckas. På de hetaste ställena är valsarna 160 grader varma.
– Givetvis har det inte känts bra att köpa upp olja. Det är inte hållbart och omodernt. Men den verkliga vinsten uppstår i att vi får en effektivare uppvärmning i med den nyare utrustning vi satt upp. Vi kan reglera värmen mer efter hur behovet skiftar. Tidigare var det antingen av, eller på, vilket inte var optimalt.
Företaget köper nu biogas av en leverantör ansluten till det stora nätet. Man bidrar en smula till att cirka 30 procent i det stora nätet numer är biogas, där majoriteten 70 procent annars är fossil naturgas från Nordsjön. Wellpappfabriken får ut mixen av detta.
Fabrikens oljeförbrukning låg på ungefär 65 kubikmeter om året när man beslöt göra sin energiinvestering. Enligt Peter Syrén har en produktionsutökning sedan spätt på behovet av värme en smula.
Valet av gas, framför exempelvis flis, gjordes i samråd med Nordion Energi som äger det stora gasnätverket i sydsvästra Sverige. Peter Syrén nämner också att han låtit sig påverkats av att Smurfit Kappas wellpappfabrik i Brännögård, som i många år använt gas till samma typ av uppvärmning och att det tycks fungera bra där.
Energibehovet från Kinnareds Well gör ett förhållandevis ett litet tillskott för Nordion. Men såväl wellpappfabriken som Nordion har kunnat få statligt bidrag till sina respektive investeringar.
Nordions kostnader för förlängningen gasnätet från Brännögård och Kinnared, som avslutades i höstas, slutade på 6,7 miljoner kronor. Till detta fick man (via dotterbolaget Weum) 1,3 miljoner i stöd från Naturvårdsverkets Klimatkliv. Nedgrävningen av de 2,5 kilometerna ledning (gasledningen är av plast och endast drygt 6 centimeter tjock) har gjorts längs vägen mot Kinnared.
Gasledningen genom Hylte
Naturgasledningen drogs genom Hylte åren 1991-92, drivet bland annat av att tidningspappersbruket i Hyltebruk ville ersätta olja som stödbränsle i sina fastbränslepannor.
Stamledningen, som består av 40 centimeters sammansvetsade stålrör, drogs också vidare till Gislaved.
Ledningen är idag utbyggd längs västkusten från Malmö i söder till Stenungsund i södra Bohuslän. Den var ett projekt inom dåvarande Sydkraftkoncernen.
Förutom tidningspappersbruket blev i Hylte wellpappfabriken i Brännögård och tvätteriet i Torup större kunder. Anslutningen av mindre industrier gick trögt. Det fanns inledningsvis planer på ett gasnät till bostadsområdena i Torup och Hyltebruk, vilket inte fullföljdes.
Sen början av 1990-talet har AJ:s företagshotell anslutit sig, och nu Kinnareds Well. Stora Enso Hylte är fortfarande ansluten, men uppger sig bara använda naturgasen som reserv.
Fram till för ett år sedan var det Swedegas och Weum som ägde och förvaltade ledningsnätet. I januari 2020 köptes dessa företag av Nordion, ägd till största delen av europeiska pensionsfonder, och är nu dotterföretag i Nordions energikoncern.
Fler nyheter om Hylte hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!