Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skola, stor, i tre våningar, till salu. Men köparen bör ha en ambition att bevara byggnaden, menar politikerna. Bild: Lennart Hildingsson
Skola, stor, i tre våningar, till salu. Men köparen bör ha en ambition att bevara byggnaden, menar politikerna. Bild: Lennart Hildingsson

Gamla Real säljs till nån som ”avser att bevara” skolbyggnaden

Kommunen kommer att sälja Gamla Real, den gamla skolbyggnaden uppförd med stomme av trä, i centrala Hyltebruk.

Politikerna har dessutom beslutat att söka en köpare som vill behålla byggnaden, någon som inte bara är ute efter en attraktiv tomt. Men i praktiken är detta inte något som kan skrivas in i ett köpekontrakt.

– Vi kan formellt sett inte ställa ett sånt villkor. En ny ägare får fri förfoganderätt över fastigheten. Men vi gör en politisk markering, säger kommunstyrelsens ordförande, Ronny Löfquist (S), sedan kommunstyrelsen beslutat överlämna Gamla Real till fastighetsmäklare.

I kommunstyrelsen fanns en oenighet mellan blocken. Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna var i och för sig ense med den S-styrda majoriteten om att sälja byggnaden. Men de motsatte sig formuleringen i beslutet som anger att man ska vända sig till en en köpare ”som avser att bevara och utveckla byggnaden”.

Formuleringen las fram på förslag från Vänsterpartisten Lisa Mogren.

Realskolebyggnaden uppfördes i slutet på 1930-talet och den sista egentliga användningen för den var som enhet för vuxenutbildningar, vilket sträckte sig fram till 2018. Ett kort gästspel har den sedan dess haft som resursskola för en liten grupp grundskoleelever, vilket upphör nu till hösten.

För två år sedan erbjöd kommunstyrelsen sin egen bostadsstiftelse att ta över Gamla real, om den ville göra om den till ett flerfamiljshus. En byggkonsult avrådde Hyltebostäder från detta, till följd grund av byggnadens skick och eftersatt underhåll.

Den försäljning som ska göras måste föregås av en avstyckning till en egen tomt för skolbyggnaden. Gamla real, den intilliggande modulförskolan och äldreboendet Malmagården, ligger idag på en och samma fastighet.

Avstyckningen av Gamla Real har beslutats göras förhållandevis snävt med i snitt tio meters avstånd till tomtgräns i alla riktningar, men förstås hela vägen ut till Skolgatan så att den får en in- och utfart. Ytan blir strax under 2 000 kvadratmeter.

Politikerna har inte satt något pris. Ronny Löfquist förklarat att man kommer att genomföra budgivningen med ”fri prövningsrätt” för kommunens del. Det innebär att man exempelvis kan välja en köpare som inte lagt högsta bud, men som har en uttalad och seriös ambition att bevara byggnaden.

Gamla Real finns med i en bevarandeplan för byggnader och miljöer i i Hyltebruk, vilken senast uppdaterades 2006.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!