Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt och äldre. Den gamla skoltomten domineras idag av den förskoleverksamhet som fått flytta hit, under trycket på kommunen att ordna barnomsorg. Förskolan använder provisoriska baracker.
Nytt och äldre. Den gamla skoltomten domineras idag av den förskoleverksamhet som fått flytta hit, under trycket på kommunen att ordna barnomsorg. Förskolan använder provisoriska baracker.

Gamla Real kan komma att ge plats för bostäder

Gamla Real och hela den gamla skoltomten, i centrala Hyltebruk, har kommit i blickpunkten för behovet av nya bostäder i Hylte.

Kommunala Hyltebostäder har fått uppdraget att ta fram en plan för att göra bostäder, antingen enbart i skolbyggnaden - som är från 1930-talet - eller hela området. Tomten gränsar till eller ligger i nära anslutning till bostäder som Hyltebostäder förvaltar på Skolgatan samt äldreboendet Malmagården.

Diskussioner om byggnaden och tomtens framtid har, enligt kommunrådet Ronny Löfquist (S), pågått under året inom högsta kommunledningen. Dock utan att man protokollfört överläggningarna.

Också överlämnandet av frågan till Hyltebostäder har skett den informella vägen.

– Vi har diskuterat det så pass mycket, känns det som, att även oppositionen är med på att vi utreder nytt bostadsbyggande för fastigheten, säger Ronny Löfquist.

Frågan har blivit alltmer aktuellt i takt med att det omstridda projektet med att bygga om Tryckeriet håller på att avslutas. Enligt vad entreprenören lovar kommer Kompetenscentrum, som det kallas, att stå klart innan året är slut för inflytt av de vuxen- och gymnasieutbildningar som ska bedrivas där.

När det ske kommer Gamla Real att tömmas på de vuxenutbildningar som finns där. Nån plan att bedriva annan undervisning i lokalerna finns inte.

Ett starkt argument för att bygga just bostäder vid Gamla Real, enligt Ronny Löfquist, är att de bostäder som redan finns längre ned på Skolgatan är de som är mest eftertraktade i Hyltebostäders bestånd.

På tomten finns idag en förskola, som håller till uppsatta baracker.

– De kan flyttas i det fall vi väljer att bygga nya bostadshus på tomten.

Uppdraget som tjänstemännen på Hyltebostäder fått, till att avslutas innan halvårsskiftet nästa år, är att ta fram och för politikerna presentera en plan för bostäder i den gamla realskolebyggnaden, eller på tomten.

Omkast i ordningen

För bara ett år sedan pekades "Nya kanalstaden" ut som nästa bostadsprojekt i Hyltebruk, området öster om kraftkanalen och upp mot Nittebo.

Nya Kanalstaden, som hittills bara nått skisstadiet, verkar nu överflyglas av två andra bostadsprojekt.

Förutom detta nu aktuella vid Gamla Real, har kommunledning också dragit igång ett formellt planarbete för dem mark som finns mellan Nissan och Forum, med sikte ett nytt bostadsområde med flerfamiljshus.

Värd att bevara

Gamla Realskolan finns med bevarandeplanen kulturhistoriska byggnader i Hyltebruk.

Den har bevarandeklass B, vilket är den näst högst och som säger att byggnaden "är mycket kulturhistoriskt värdefull och bör skyddas enligt Plan- och bygglagen genom Q-märkning eller motsvarande".

Byggnaden uppfördes 1936-37 för att rymma en så kallad samrealskola, vilket motsvarar dagens högstadieskola. Det är idag det äldsta bevarade skolhuset i Hyltebruk. Enligt den antikvariska värderingen av byggnaden har den ett samhällshistoriskt värde, autenticitet och dess patina visar att huset är gammalt och bidrar till upplevelsen av det.

Högsta bevarandeklassen, A, i bevarandeplanen för Hyltebruk har bara Gamla idrottshallen (Tennishallen) i centrum.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!