Kommunstyrelsens ordförande smashar ett yrkande om anslag i budgeten mot muren av oppositionspolitiker vid nätet?.. Nej då, utrusningen för volleyspel kommer att plockas ned om politikerna beslutat att hålla sitt decemberfullmäktige i Örnahallen.
Kommunstyrelsens ordförande smashar ett yrkande om anslag i budgeten mot muren av oppositionspolitiker vid nätet?.. Nej då, utrusningen för volleyspel kommer att plockas ned om politikerna beslutat att hålla sitt decemberfullmäktige i Örnahallen. Bild: Emma Gustafsson

Fullmäktige ställs in: ”Forum inte säkert”

Torsdagens budgetfullmäktige ställs in. Skälet är att Forums biosalong anses vara olämplig för mötet, med hänsyn till de lokala coronarestriktionerna.

ANNONS
|

Kommunledningen utreder nu om man istället kan utkämpa kampen om 2021 år års budget i Örnahallens stora gymnastik- och matchsal.

– Fullmäktigemötena är offentliga. Vi är enligt kommunallagen skyldiga att släppa in de åhörare som vill komma, oavsett hur många det blir. Vi kan inte göra det på ett säkert sätt i Forum, säger Michael Arnström (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Torsdagens stora nummer skulle varit antagandet av 2021 års budget. Den blir nu istället bli behandlad och beslutad vid det ordinarie fullmäktigemöte som hålls 10 december.

Ändringen skapar ett delikat problem: Politikerna måste besluta om nivån på den kommunala skatten före 1 december.

ANNONS

– Vi kommer att kalla till ett extra fullmäktige i vecka 47 då vi enbart har den kommunala skattesatsen på dagordningen, berättar Michael Arnström.

Nivån på skatten är i regel en följd av den budget politikerna klubbar, inte tvärt om. Hur ska det gå till? Enligt Arnström blir extramötet endast formalia, för att kunna redovisa siffra till Skatteverket

– Vid mötet i december kan vi, om vi så vill, ändra skattesatsen, säger han.

Den politiska majoriteten, S-ledda Framtid Hylte, har inte föreslagit ändrad skatt 2021. Oppositionsgrupperna har å andra sidan ännu inte presenterat sina budgetförslag.

Just nu utreds vad de kommande mötena ska hållas. Förutom Örnahallen kikar man också på om Brännö Folkets park skulle kunna vara lämplig.

ANNONS