Öppet - men endast för bokade besök. Fritidsgården i Hylte begränsar deltagarna till 8 unga åt gången.
Öppet - men endast för bokade besök. Fritidsgården i Hylte begränsar deltagarna till 8 unga åt gången. Bild: Lennart Hildingsson

Fritidsgården öppnar under fattig sportlovsvecka

Fritidsgårdsverksamheten har haft en mycket försiktig start denna vecka, efter vinterns coronastängning. Samtidigt har utbudet av sportlovsaktiviteter i Hylte varit magert.

ANNONS
|

– Från kulturförvaltningens sida har vi inte kunnat göra några arrangemang, säger dess chef Jessica Blohm.

Om man undantar, tillägger hon, de digitala språkstartsträffar och sagostunder som barnbibliotekarierna anordnar och inte speciellt är kopplade till att det är sportlov.

Därmed finns heller inget sportlovsprogram i Hylte, den här gången, för skollediga barn att botanisera i. Från föreningslivet finns några enskilda initiativ; bland annat kunde barn under torsdagen få pröva att lära sin hund trick vid en aktivitet i Rydöbruk.

Fritidsgården i Hyltebruk, tillsammans med sin mobila verksamhet på fem ytterligare orter har varit helt stängd sedan i början av november.

ANNONS

Under denna veckas sportlov på skolorna är verksamheten igång igen, om än i blygsam skala.

– Vi har begränsat antalet deltagare till våra aktiviteter, säger Johannes Hjelte, fritids- och folkhälsochef inom kommunen.

Det handlar om en gräns på cirka åtta och att man behöver anmäla i förväg att man kommer.

Om man fått och får tillbaka sina ungdomar är för tidigt att säga; fritidsgården i Hyltebruk (den fasta) har sin första aktivitet först under torsdagseftermiddagen och -kvällen.

Den mobila fritidsgården har arrangerat tre stycken korvgrillningar utomhus denna vecka, på olika håll. Också med begränsade platser. Men de unga har uteblivit, med följden att grillandet fått ställas in.

För att ha någon slags verksamhet igång, som alla och ett större antal kan ha tillträde till, har Fritidsgården nu också "öppnat” vad man kallar en digital fritidsgård. Det är ett slags mötesforum via app eller datorprogram där man umgås eller spela spel tillsammans.

– Vi kommer att fortsätta med både fritidsgården och den mobila verksamheten efter lovveckan. Men med fortsatt begränsning på antalet deltagare. Sen hoppas vi försiktigt kunna utöka det, säger Johannes Hjelte.

ANNONS