Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Framtid Hylte har fallit: ”Vi har fått en käftsmäll”

Framtid Hylte har fallit, åtminstone i sin nuvarande form.
SD:s framgång och KD:s comeback gör att majoritetsstyret antingen måste hitta nya samarbetspartners – eller lämna över makten.
– Det är en käftsmäll vi har fått, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Åtta av nio distrikt har räknats klart i Hylte och det enda som återstår är uppsamlingsdistriktet som räknas klart på onsdag. Bilden som nu målas ut är en majoritet som har tappat makten.

Under mandatperioden som avslutas i samband med valet har samarbetet mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Kommunens Väl samlat 22 av fullmäktiges 41 mandat.

Nu ser koalitionen enbart ut att samla 19 av 41 mandat, efter att Socialdemokraterna backat tre mandat i valnattens resultat.

– Socialdemokraterna gör ett dåligt val. Det är inget att sticka under stolen med. Någonstans är det alltid det tredje valet som är svårt. Vi har styrt Hylte i åtta år, det tredje valet är alltid det svåraste att vinna. Vi har gått igenom en flyktingkris, en pandemi och ett krig. Någonstans fattar vi tuffa beslut och det är det som vi straffas för, är min analys, säger Ronny Löfquist (S).

– Vi har inte analysen färdig, jag kan bara konstatera att vi gör ett dåligt val och det räcker egentligen att konstatera det.

Ni har tappat majoriteten, vad tänker du göra nu?

– Det vet jag inte riktigt i kväll. Jag konstaterar att Framtid Hylte inte har majoritet och inte längre kan styra Hylte. Jag har alltid varit väldigt varm förespråkare att bilda majoritetsstyren och inte minoritetsstyren. Vi kan konstatera att det kommer krävas någon typ av ny majoritet i Hylte. Om socialdemokraterna är del av den eller inte vet jag inte i kväll.

”Vi behöver fundera över vår roll”

Nästa steg för Löfquist och S är att samtala med sina samarbetspartners inom Framtid Hylte för att analysera resultatet. Han kan inte svara på om det är ett alternativ att ta med något nytt parti och bilda en majoritet.

– Vi är fyra partier som styr ihop. Jag företräder S och behöver såklart ha en diskussion med andra om vilka mått och steg vi ska ta, säger han och avslutar:

– Någonstans behöver vi fundera på vår roll i Hyltepolitiken. Naturligtvis också att vi för samtal med våra kompisar i Framtid Hylte. Det rimliga är att de som vunnit valet får ta över, men om jag räknat rätt går inte det heller. Då kräver det att C ska samarbeta med SD.

Samtidigt har spelplanen ändrats i och med Kristdemokraternas intåg i Hyltepolitiken, där partiet går mot att ta två mandat.Sverigedemokraterna blir näst största parti med tio mandat medan Centerpartiet och Moderaterna tar sex respektive fyra mandat.

Isaksson (SD) vill bli kommunråd

I SD-lägret är det muntrare tongångar under valnatten.

– Det känns jättebra. Så får vi se sen vad det blir av det. Med det känns positivt, säger gruppledaren och listettan Stina Isaksson.

Isaksson pekar på att de prioriterar vården och skolan som anledning till framgången och menar att partiet nu ska se vilka samarbeten som är möjliga för att få igenom den politik de vill driva.

– Vi kommer att prata med Moderaterna i första hand. Vi kommer även att prata med Kristdemokraterna och jag tror även med Centern.

Om ni samlar en majoritet, är det rimligt att du blir kommunråd då?

– Ja, det tänker jag eftersom vi är så stora, säger Isaksson och menar att de redan för samtal med Moderaterna.

Roos: ”Vi har guldposition”

Centerpartiet kan få en nyckelroll med sina sex mandat. Skulle partiet vända sig mot Framtid Hylte kan koalitionen fortsätta styra och det blir svårt för Sverigedemokraterna att bilda en majoritet utan C.

– Det öppnar upp för nya spännande diskussioner. Det finns inga tydliga majoriteter i det här och det är inte lätträknat. Vi vill inte förhandla med ytterkantspartierna. Jag känner att jag börjar låta som Annie Lööf, men det ligger något i det för det är lite vårt DNA i Centerpartiet. Vi har en guldposition att förhandla där vi sitter nu, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

Hur resonerar ni nu åt vilket håll ni vänder åt?

– Vi har en förhandlingsgrupp som ska förhandla, jag vill jag inte föregå de diskussionerna. Men vi vill ha en lösning i den breda mitten så är det där jag tänker att vi vill vara.

Roos höjer också ett varningens finger för att onsdagens uppsamlingsräkning kan ändra förutsättningarna.

– Jag vet inte om valdeltagandet riktigt är så lågt som 65 procent på några ställen eller hur mycket som ligger för räkning på onsdag. Så innan sista räkningen kommer på onsdag är det svårt att veta hur slutresultatet blir. För bättre än så har vi kunnat förr, så det borde kunna vara bättre.

KD kan avgöra vilka som styr

Nykomlingarna Kristdemokraterna kan också få en nyckelroll. Skulle Framtid Hylte eller oppositionen knyta till sig partiet kan bägge bilda en majoritet.

– Det är alltid spännande naturligtvis. Men vi ska ta vårt ansvar och vi ska tänka på vad vi kan få mest ut av vår politik. Vi ska ha möte i gruppen och se vad vi tycker och vilket håll vi lutar åt. Just nu är det väldigt svårt, säger partiets listetta Torbjörn Alexandersson.

Nuvarande röstning och mandatfördelning i Hylte
Parti Röster i procent Mandatfördelning
Socialdemokraterna 32,0 13
Sverigedemokraterna 24,3 10
Centerpartiet 14,9 6
Moderaterna 10,6 4
Kristdemokraterna 4,6 2
Vänsterpartiet 4,2 2
Liberalerna 4,0 2
Kommunens Väl 3,8 2
Miljöpartiet 1,4
Övriga partiet 0,2

LÄS MER OM VALET I HYLTE:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!