Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Från stadens puls till ett tiny house på landet

Marika Wittmars flytt från Stockholm till Unnaryd gav inte bara närhet till naturen, utan också sänkta utgifter – och därmed en möjlighet att skapa ett helt allaktivitetshus.

Sångerskan och sångpedagogen Marika Wittmar är en av alla de kulturutövare som nyligen har flyttat till Unnaryd, ett fenomen som Hallandsposten berättade om tidigare i veckan.

– Hela kulturgänget här är bland mina äldsta vänner. Jag tycker att det är fantastiskt att så många har flyttat hit. Unnaryd har blivit lite av en magnetisk plats, säger Marika.

För Marikas del rör det sig emellertid inte endast om att komma närmare vännerna, utan också om att leva ett annat slags liv långt från huvudstadens tempo och höga boendekostnader. Tillsammans med sin partner har hon därför flyttat in i ett tiny house – eller ett minihus som det kan översättas till på svenska – utanför Unnaryd.

– Det är en gammal dröm som jag har haft jättelänge. Jag har alltid varit en flyktig person som inte riktigt har vågat slå mig ner i rädsla för att bli fast, säger Marika innan hon tillägger:

– Ett tiny house känns som ett lätt och fritt sätt att bo på, men framför allt är det billigt. Både jag och min partner har känt att vi inte bara vill jobba för att ha råd att bo i stan, utan vi vill kunna leva också.

Marika i sitt tiny house utanför Unnaryd. Bild: Privat
Marika i sitt tiny house utanför Unnaryd. Bild: Privat

LÄS MER: ”Mitt kulturengagemang började med att biblioteket hotades att läggas ner”

Tack vare boendevalet, vilket alltså bidrog till en betydlig sänkning av de fasta utgifterna, fanns plötsligt en möjlighet att i stället göra verklighet av drömmen om en egen plats där olika kreatörer kan mötas och inspireras av varandra.

– Vi har köpt ett hus i Unnaryd och tanken är inte att vi ska bo här, utan att det ska bli ett allaktivitetshus med fokus på skapande och kreativitet. Det känns som en rolig grej som blev möjlig när man flyttade ut på landet, säger Marika och fortsätter:

– Vi håller just nu på att ta fram en plan för verksamheten samtidigt som vi håller många dörrar öppna för kreativa förslag.

När Hallandsposten kommer på besök är huset fortfarande under upprustning, men några av aktiviteterna har redan så smått dragit i gång.

– Jag har bland annat börjat hålla i sånglektioner och om några veckor blir det uppstartsläger för projektet Systrarna där jag är mentor, säger Marika och berättar att det rör sig om ett nytt projekt för unga kvinnliga musiker där syftet är att göra Hallands musikscener mer jämställda.

Det låter som om du har många olika trådar att hålla i. Stämmer det?

– Det är nog ganska sammanfattande för mig, att jag är här och var. Det är mycket som är roligt, säger Marika och skrattar.

Vid sidan av arbetet med allaktivitetshuset och att göra sig hemmastadd i sitt nya tiny house har Marikas band, vilket delar hennes efternamn Wittmar, också fått ett uppsving med konserter på både Into the Woods i Unnaryd och Rotundan i Halmstad.

– Det känns helt fantastiskt att få komma i gång och spela igen efter det långa coronauppehållet. Jag vill särskilt spela mer runt om i Halland. Det vore jättekul att få utforska den här delen av landet, säger hon.

Vilka mer av Marikas drömmar som kommer att gå i uppfyllelse efter flytten får framtiden utvisa, men klart är att det nya landsbygdslivet har öppnat många dörrar.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!