”Det är sorgligt”, säger Monica Maltentoft, kassör i Fröslida samhällsförening, om att man tvingats sälja gamla skolan som fungerat som samlingslokal för fröslidaborna.
”Det är sorgligt”, säger Monica Maltentoft, kassör i Fröslida samhällsförening, om att man tvingats sälja gamla skolan som fungerat som samlingslokal för fröslidaborna.

Fröslidaborna tvingades sälja sin samlingslokal

Samhällsföreningen har sålt skolan, därför saknar idag Fröslidaborna en samlingslokal.

ANNONS
LocationFröslida||

En av verksamheterna som hotas är den populära linedancen, som varit tänkt att dra igång igen till hösten på måndagskvällarna: under fjolårssäsongen fanns det minst en linedansare på vart tredje hushåll i Fröslida.

– Vi hade inget val. Vi hade inte råd att behålla skolan, säger Tommy Anderberg, samhällsföreningens ordförande.

Kassören Monica Maltentoft bekräftar:

– Det kostade att ha huset. Innan beslutade sälja fick vi också krav på oss att ordna nytt avlopp. Det fanns inte pengar till det heller, berättar hon och tillägger att förlusten av skolhuset ”är väldigt sorglig”.

Till de ekonomiska bakslagen hör också att en tidigare hyresgäst för lägenheterna på ovanplanet i skolan, som låg efter med hyran, gick i konkurs. Föreningen har dessutom fått stå för driftskostnader som hyresgästen skulle betalat.

ANNONS
Fröslidaborna har inte längre tillgång till gamla skolan för möten och arrangemang.
Fröslidaborna har inte längre tillgång till gamla skolan för möten och arrangemang. Bild: Lennart Hildingsson

Samhällsföreningen kallade i våras sina medlemmar för att informera och ta beslut.

– Ingen annan lösning kom fram, varför det fick bli en försäljning, säger Maltentoft.

Köpare, för 200 000 kronor, var en företagare i Halmstad som uppges ha tänkt använda fastigheten för sitt byggföretags räkning.

Samhällsföreningen har under ett 20-tal år haft delar av sin verksamhet i skolhuset, som man fick köpa av kommunen 1994. Det har varit studiecirklar, pingisspel, dans, möten och annan verksamhet i lokalerna på bottenvåningen, vilka inkluderar en stor sal. För något år sedan användes den senare dessutom för en bröllopsceremoni.

Den plats på orten som finns kvar för föreningens aktiviteter är nu i princip bara fotbollsplanen. som ligger invid skogvaktarbostaden. Där brukar också samhällsföreningen arrangera sina midsommarfester.

– Just nu är det mest akut med linedancen, var den ska vara, säger Tommy Anderberg, som hoppas att den nya ägaren - åtminstone under en tid och om den inte används för något annat - hyra ut den stora lokalen i skolan.

Närmsta för Fröslidaborna offentliga eller föreningsdrivna samlingslokal är Skavböke bygdegård, som ligger 8 kilometer bort i Halmstads kommun.

HP har sökt, utan att ha nått, nya ägaren till skolhuset Magnus Axelsson med firman Fröslida Bygg och Förvaltning. Detta för att efterhöra hans planer för fastigheten.

ANNONS
ANNONS