Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nuvarande huvudbibliotek i Hyltebruk har 500 kvadratmeter som kan frigöras till kontorsyta för den kommunala administrationen.
Nuvarande huvudbibliotek i Hyltebruk har 500 kvadratmeter som kan frigöras till kontorsyta för den kommunala administrationen.

Forumutredningen: Flytta restaurangen och ge plats för biblioteket

Biblioteket bör flyttas till Forum. Det tvingar i så fall kommunen att hitta en annan restauranglokal i Hyltebruk till den verksamhet som finns i huset i dag.

Detta är en av de högst prioriterade slutsatserna i den utredning om Forums framtid som kulturhus, som kultur- och folkhälsokontoret nu är färdig med.

Den enda rimliga lokaliseringen av biblioteket är, enligt kulturhusutredningen, Forums bottenvåning där det varit restaurang ända sedan Forum byggdes i slutet av 1950-talet.

Restaurangen är den verksamhet i huset - tillsammans med biograf - som överlevt mer sextio års epokskiften. Hotellverksamhet, fackföreningsexpeditioner och studieförbund har i omgångar flyttat ut eller lagts ned.

När kommunen våren 2018 köpte fastigheten var det för att lösa lokalbristen för kommunal verksamhet i stort och ganska snabbt öppnade politikerna för att det skulle bli ett ”kulturhus” i någon form.

Utredningen igångsattes för ett år sedan, har gjorts med workshops och enkäter inom kultur- och föreningslivet och landar nu med en gradering av vilka verksamheter som är viktigast att rymma i Forum. Bibliotek och en scén för musik, teater och andra kulturframföranden ligger i topp.

Om biblioteket noteras att en flytt hit av huvudbiblioteket frigör 500 kvadratmeter kontorsyta vid Fabriksgatan, där övrig kommunal administration är koncentrerad. Enda möjliga placeringen i huset, anges vara på de ytor där restaurangen nu finns. Att ha biblioteket i Forum har framför allt den fördelen att kulturhuset ständigt kommer att vara bemannad på vardagar och få en reception med personal som vägleder besökare till andra delar av huset.

Andra önskade funktioner i huset som är högst satta - vilka dels redan finns och dels inte - är scener, biograf, kafé, kulturskola och utställningshall.

Utredningen har presenterats för kommunstyrelsen i sin helhet, utan att några beslut fattades.

– Den går nu till de politiska partierna som får svara på frågan; Ska vi göra detta? säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

I övrigt bedömer han utredningen som ”gedigen”. På frågor om hur och när man ska gå vidare i frågan, svarar han att detta närmast är en fråga för budgetberedningen att bita i. Den presenterade kulturhusutredningen innehåller dock inga ekonomiska beräkningar eller siffror av något slag, varken för drift eller nödvändiga investeringar.

Den politiska majoriteten, S-ledda Framtid Hylte, presenterar sitt budgetförslag för 2021 och investeringar på lite längre sikt, om en och en halv vecka.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här